SZOLNOKI TEMATIKUS ÉV HALLGATÓI MUNKÁK KIÁLLÍTÁSA

ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK

ÉPÍTÉSZ KIRAKAT - SZOLNOKI TEMATIKUS ÉV HALLGATÓI MUNKÁK KIÁLLÍTÁSA

Többéves hagyománya a tanszéknek, hogy a képzés több évfolyamán a tervezési feladatok helyszínéül egy régióbeli települést választunk, ahol a hallgatók a féléves feladataik kapcsán tanulmányozzák és évfolyamuknak megfelelő szintű építészeti koncepciókat, terveket készítenek. Eger, Sárospatak és Tokaj után az elmúlt két szemeszterben a BSc képzés másod-, harmad- és negyedéves hallgatói Szolnok városával, aktuális építészeti problémáival ismerkedtek, általános fejlesztési lehetőségeket, konkrét helyszínek építészeti ötleteit vizsgálták meg.

A munka során egyszerre tartottuk fontosnak, hogy a hallgatók kezét és kreativitását ne kössük meg túlzottan a valóság néha túlzó és merev szabályaival, de közben mégis a meglévő helyzetekből, adottságokból induljanak ki. Szintén a hagyományainknak megfelelően fontos volt, hogy az elkészült munkákból kiállítást szervezzünk az adott településen, hogy az ott lakók és a döntéshozók is megismerhessék a hallgatói ötleteket. A két félév során olyan színvonalas tervek és figyelemreméltó koncepciók születhettek, melyek nem véletlenül keltettek komoly figyelmet és váltottak ki elismerést a megnyitó szakmai közönségéből.

A megnyitó 2017 október 14-én, szombaton, Szolnok kiemelt jelentőségű kulturális eseményének, a Képzőművészet Ünnepe Szolnokon rendezvénynek keretein belül zajlott, ezzel is  lősegítve, hogy a kiállítás anyaga minél több, nem csak építész látogatót elérjen. A megnyitón Álmosdi Árpád helyi építész mellett Szabó István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket Szentirmai Tamás tanszékvezető gondolatai mellett. A megjelent helyi építészek és az alpolgármester is kiemelte a tervek frissességét és minőségét és egyben jelezték, hogy az elkészült anyagok bizonyosan inspiráló alapjai lehetnek a város fejlesztéseinek. A hallgatói munkák és egyben a tanszéki munkánk figyelemreméltó elismerése volt Török Ferenc Kossuth díjas építésznek, az MMA akadémistájának méltató gondolatai, melyeket a kiállítás megtekintése után mondott.

A kiállítás sikere újfent megerősített minket, hogy a régió településeivel való intenzív és sokrétű foglalkozás jelenti a képzésünk egyik fontos feladatát, melyet a jelenlegi és az ezt követő szemeszterben Jászberény és Jászdózsa településeken tudunk tovább folytatni.

A hallgatókkal közösen kihasználtuk a lehetőséget, hogy megnyitónk mellett számos programot kínált a művészeti rendezvény, több képzőművészeti kiállítás megnyitót is meg tudtunk látogatni.

Köszönjük a Hallgatói Önkormányzat segítségét a féléves munkához elengedhetetlen személyes bejárás létrejöttéhez.

Legutóbbi frissítés: 2022. 07. 22. 13:39