Hallgatói Önkormányzat

AKIKÉRT, AKIKKEL EGYÜTT TESSZÜK MINDEZT… A MŰSZAKI KAR HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATA

Jelenlegi tagjaink és betöltött tisztségük a HÖK-ben:

Név Tisztség E-mail cím
Herdon Balázs Elnök bracsasbala03@gmail.com
Pál Ádám Imre Általános alelnök p.a1998@hotmail.com
Szalka Jázmin Réka Tanulmányi és szociális ügyekért felelős alelnök zalka.azmin@gmail.com
Viktor Péter Gazdasági alelnök 0vikpeti0@gmail.com
Szabó Norbert Irodavezető szabonorbi465@gmail.com
Bereczki Máté Kommunikációért felelős ügyvivő bereczki.mate.bm@gmail.com
Csurgó Bence Sportért felelős ügyvivő csbence0916@gmail.com
Oravecz Máté Külkapcsolati ügyvivő mate.oravecz0219@gmail.com
Vezendi Leila DEHÖK Kassai úti Campus alelnök vezendileila319@gmail.com
Molnár József DEHDK alelnök stoky08@freemail.hu
Majoros Petra Kíra Általános tag majorospetruskamaja@gmail.com
Viktor Emma Általános tag emmaviktor1011@gmail.com
Simon Balázs Általános tag s.balazs0410@gmail.com
Benkő Zoltán Általános tag zoli.znb@gmail.com
Krajnyák Csaba Általános tag krjnyk.csaba@gmail.com
Ocsenás Adrián Általános tag ocsenas.adrian@gmail.com

 

Rólunk, munkásságunkról az elmúlt 5 évben és legfőbb célkitűzéseinkről

Az Műszaki Kar Hallgatói Önkormányzata tagja a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK). A DEHÖK ellátja az egyetemi szintű érdekképviseletet és szakmailag segíti a kari önkormányzatok működését. A Hallgatói Önkormányzat teljesen autonóm, demokratikus úton választott képviselőivel vesz részt az egyetem irányításában, önszerveződésében. Az egyetem minden hallgatója automatikusan tagja a Hallgatói Önkormányzatnak. Az MK HÖK képviselőit két évre választják a Műszaki Kar hallgatói. Bármelyik műszakis hallgató pályázhat, aki aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik. Számunkra nagyon fontos az utánpótlásképzés, ezért folyamatosan buzdítjuk hallgatóinkat, hogy vállaljanak szerepet - ha idejük engedi, és kellő motivációval rendelkeznek -, a HÖK munkájában.

Jelenleg a DE MK HÖK iroda a Borsos József Kollégium magas földszintjén található meg.

Az MK HÖK a Műszaki Kar hallgatóinak érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezete. A Hallgatói Önkormányzat képviseli a hallgatókat a kari és egyetemi tanácsokban, valamint a különböző bizottságokban (Szenátus, Egyetemi Oktatási és Hallgatói Ügyek Bizottsága, Kari Tanács, Kari Tanulmányi Bizottság, Kari Oktatási Bizottság). Ezek a testületek hozzák meg az egyetemet és a kart érintő összes stratégiai fontosságú döntést. A HÖK a fenti bizottságokban döntési, egyetértési, javaslattételi, véleményező és ellenőrző jogkörét gyakorolja, választott képviselői útján. A hallgatók képviselői természetesen nem csak a döntéshozatalban, hanem a döntés-előkészítésben is részt vesznek. Tevékenységünket folyamatosan összehangoljuk a kar más szervezeteinek munkájával (Kar vezetése, tanszékek, oktatók, Tanulmányi Osztály). Az elmúlt évek során a fent említett egységekkel nagyon jó, harmonikus viszonyt sikerült kialakítanunk.                                        
Ezen kívül folyamatosan, hosszú évek óta igyekszünk a hallgatói igényeknek megfelelően bővíteni tevékenységeinket. Célunk a szüntelen fejlődés, szeretnénk a jövőben is elérni, hogy minden hallgató megtalálja a HÖK által nyújtott kulturális és szakmai programok közül a hozzá legközelebb állót. Szeretnénk fenntartani azt, hogy a hallgatók a HÖK-ben továbbra is egy partnert lássanak, akihez bizalommal tudnak fordulni.

A Műszaki Kar Hallgatói Önkormányzata többek között a tanulmányi utakra is nagy hangsúlyt fektet.

Évről-évre látogatásokat szervezünk a győri AUDI, Rába, valamint a budapesti Bosch és Festo cégekhez is. Hallgatóinkat eljuttattuk a 2013-ban megrendezett „Bosch mérnökök játszótere” és a tavaly megrendezésre került „Nyitott gyárak napja” nevezetű programokra is. A teljesség igénye nélkül az alábbi versenyeken való részvételt támogatjuk jelenleg is: „Unilever Mérnökök Ligája”, Hajós György Matematika Verseny, Bosch Elektromobil Verseny, Shell ECO maraton, RECCS-Tésztahíd Építő Világbajnokság, WorldSkills és EuroSkills versenyeken folyamatosan számos debreceni műszakis csapat méretteti meg magát. Ezekre minden alkalommal nagy az érdeklődés a hallgatók körében és a szakmai, új tudásanyagon kívül rengeteg jó élménnyel gazdagodnak az utak során. Hallgatóink továbbra is részt vesznek szakkiállításokon, mint a Construma, határon túli szakmai utakon (Fiatal Műszakiak Tudományos Ülésszaka), valamint más egyetemek által szervezett, meghívásos rendezvényeken és konferenciákon (Gépészeti Szakterületek Nemzetköz Hallgatóki Konferenciája, Debreceni Alkotó Műhely).

Számunkra hallgatóink egészsége sem elengedhetetlen szempont, ezért nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy karunkon a sportélet is igen színvonalas legyen. A testnevelés órákon kívül lehetőség nyílik még szabadidős sportfoglalkozások látogatására is a Karon, ilyenek például a kézilabda, kosárlabda, röplabda, asztalitenisz, sakk, stb.. A nagy hagyományokat fenntartva az elmúlt években különböző házi bajnokságokat is szerveztünk (teremlabdarúgó-, asztalitenisz-, sakk bajnokság), melyeknek a Kar második emeletén található tornaterem ad otthont.

Karunk országos szinten, egyedülállóan indított nagypályás labdarugó csapatot, mely egykori és jelenlegi műszakis hallgatókra épít. A csapat 2012-ben kezdte meg működését a Hajdú-Bihar Megyei III. osztályban. A fiúk toronymagasan az első helyen végeztek, így feljutottak a Megyei II. osztályba. 2013-tol szinte évente feljebb lépve mára a DEAC korábbi focicsapatának osztályát utolérve a két csapat összevonásából kialakult csapat ma a Merkantil Bank Ligában játszik, vagyis NB2-es csapattá vált.

A HÖK irányítása alá tartozó szervezetek

Mentor Csoport

Az MK HÖK által 2006-ban megalakított diák szervezet (nem összekeverendő a 2009-ben útjára indított HÖOK Mentorprogrammal) a hallgatókkal való közvetlenebb kapcsolattartást szolgálja. Koordinálása a Hallgatói Önkormányzat feladata. Felelőse a mindenkori Tanulmányi Alelnök.

A Mentor Csoportot azok a felsőbbéves hallgatók (továbbiakban mentorok) alkotják, akik már sikerrel vették az első tanév akadályait és jól ismerik a Kar szervezeti felépítését, saját tanszéküket és szakukat. A mentorok vállalják, hogy az elsőévesek egyetemi integrációjában közreműködnek, tapasztalataikat megosztják a gólyákkal és szükség esetén részt vesznek a tanulmányaikat érintő problémák megoldásában. Legfontosabb feladatuk, hogy felkészítsék az elsős hallgatókat a segítség nélküli egyetemi életre.

Az új mentorok felvétele minden év tavaszán, pályázati úton történik. A pályázatok leadása után minden jelentkezőt szóban is meghallgatunk, hiszen célunk a legrátermettebb, legtalpraesettebb hallgatók kiválasztása. Az évek során kiváló csapatot sikerült kialakítanunk.

Rendezvényeink

  • Gólyatábor
    • 2013-ban először a Műszaki Kar is csatlakozott a „Legek táborához”, vagyis a központi, nagy egyetemi gólyatáborhoz, melynek a debreceni Egyetemváros ad otthont. A Debreceni Egyetem gólyatáborában karunk hallgatói minden évben rengeteg fergeteges élménnyel gazdagodnak. A gólyatábor elsőszámú feladatának tekintjük, hogy a hozzánk érkező elsőéves hallgatók minél több információt és tájékoztatást kapjanak az Egyetemről, a Műszaki Karról, az évkezdésről és a hallgatói életről. Ezt a célt szolgálják a mentortájékoztatók, ahol felsőbb éves hallgatók számolnak be eddigi tapasztalataikról, illetve az oktatóink előadásai, ahol ízelítőt kaphatnak gólyáink a jövőbeli követelményekről. A táborban résztvevő fiatalok megismerkedhetnek leendő csoport- és szaktársaikkal, lehetséges lakótársaikkal és tanáraikkal. Mindezek mellett kiváló napközbeni, közösségépítő programokban (főzőverseny, túra, csapatverseny) és nagyszerű esti bulikban vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek a többi kar hallgatóival.
  • Gólyabál
    • Gólyabálunk minden évben, más karokkal együttműködve kerül megrendezésre. A rendezvény az Egyetem Főépületében kap otthont. Az elsőéves hallgatók nyitótánca minden évben óriási élmény nyújt a táncosoknak, valamint a nézőknek is. A bál folytatásaként elhangzik a gólyaeskü, mely az elsősök ünnepélyes, de ugyanakkor szórakoztató egyetemi polgárrá való avatásáról szól. Az este további részében menetrendszerűen kiváló és neves fellépők, illetve nagyszerű zenekarok szórakoztatják a bálozó hallgatókat és oktatókat.
  • Sörsátor
    • Minden év őszén és tavaszán megrendezésre kerül a háromnapos Műszaki Sörsátor. 2012 tavaszáig a Kar belső udvarán volt a rendezvény, viszont az új épületszárny építése miatt átkerült a Lovardába és a mellette felállított sátorba. A program mindig a főzőversennyel veszi kezdetét hétfőn késő délután, ahol a hallgatók és az oktatók együtt töltenek el egy közös estét élőzenére mulatva. Kedden és szerdán délután is gondoskodunk különböző sport és kísérő programokról, esténként pedig teltházas koncertekkel várjuk az érdeklődőket. Célunk ezzel a rendezvénnyel, olyan programsorozat összeállítása, mely során bárki megtalálja a hozzá leginkább közel álló kikapcsolódási lehetőséget, legyen az egy sport verseny vagy egy nagyon várt koncert. Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre egyre több oktató, jelenlegi és egykori hallgató tisztel meg minket jelenlétével.

További fontos és naprakész információk érdekében, kérlek kövesd az oldalainkat:

Legutóbbi frissítés: 2024. 01. 26. 15:23