MűKödjünk együtt a sikeres jövődért!
Debreceni Egyetem Műszaki Kar

MűKödjünk
együtt a sikeres
jövődért!

Felvételizőknek
Felvételizőknek
Bővebben
Szülőknek
Szülőknek
Bővebben
Középiskoláknak
Középiskoláknak
Bővebben
Külföldieknek is jó választás
Külföldieknek is jó választás
Ezer hallgató -
több mint hetven ország egy helyen

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar képzéseiről elmondható, hogy valóban világszerte vonzzák a hallgatókat, hiszen több mint hetven különböző országból származnak külföldi hallgatóink, létszámuk ezerre tehető, amely eléri a teljes hallgatói létszám egyharmadát. Sőt, az oktatóink között is többen más országokból érkeztek hozzánk. Ezáltal hallgatóink egy igazi multikulturális környezetben tanulhatnak és ismerkedhetnek.

Bővebben
A tudomány kapujában
Kutass
az MK-n

Karunkon számos mérnöki terület van jelen, így a kutatási témák is sokszínűek, minden hallgatónk találhat magához illő témát. A kutatások többsége a járműipar, energetika, fenntartható fejlődés, körforgásos gazdaság, épített környezet minősége, a mesterséges intelligencia mérnöki alkalmazásai témakörökhöz kapcsolódik. Hallgatóink – a Kar Hallgatói Tudományos Programjának támogatásával – bekapcsolódhatnak többek között az elektromos hajtások és önvezető járművek fejlesztésébe, gépészeti modellezési és szabályozási problémák megoldásába, anyagvizsgálati és műszaki diagnosztikai kutatásokba, az ipari folyamatmenedzsment, a fenntartható vízgazdálkodás, a levegővédelem, zajvédelem kérdéseinek vizsgálatába, új, speciális célú gépipari és építőipari anyagok kifejlesztésébe, építészeti projektekbe, foglalkozhatnak radartechnológiával, szociális robotok fejlesztésével.

Bővebben
Kutass az MK-n
Kutass az MK-n
DEAC Motorsport
Száguldj velünk az élvonalba!
DEAC Motorsport

A DEAC Motorsport csapat immár 5. éve versenyez a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) által hirdetett Országos Szlalom Bajnokságban. A versenyek változatos helyszíneken, az ország különböző pontjain kerülnek megrendezésre, mint például a Hungaroring, Kakucsring, M-Ring, Kiskunlacháza, Veszprém, Budapest, Dunaújváros. A pályákon időmérő futamokon vesznek részt a versenyzők, majd a két legjobb köridő alapján alakul ki a végeredmény. A versenyzői kategóriákat az autók kialakítása, hengerűrtartalma határozza meg.

Bővebben
Száguldj velünk az élvonalba
Fogjuk a kezed!
Tehetséggondozás

A Debreceni Egyetem kiemelt hangsúlyt fordít a tehetséggondozásra. A Műszaki Karon az elmúlt években nagyon sokat fejlődött a Tudományos Diákköri tevékenység. A Kar minden tanszékén 2008-ban Tanszéki TDK Műhelyek jöttek létre tanszékenként egy felelős oktató (tanszéki TDK titkár) és az adott Tanszék vezetőjének a koordinálásával. A Kari TDK munkát a Kari TDK Elnök fogja össze. Az elmúlt öt évben a Kari TDK konferenciák koncentrált módon 7-8 szekcióban zajlottak le. Amíg 2007-ben 1 dolgozat kapott külön díjat az Országos Tudományos Diákköri Konferencián addig 2013-ban 8 db, 2015-ben 15 db, 2017-ben pedig 12 db dolgozat lett valamilyen módon díjazva az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (I., II., III. helyezés, vagy különdíj). Egy hallgatónk 2015-ben elnyerte a Pro Scientia Aranyérmet is. Ennek a díjnak az elnyerésére a Karról 2017-ben már 3 Hallgató nyújtott be pályázatot.

Bővebben
A legjobbak között
Tehetséggondozás
Műszaki kar
Gyakori kérdések
Információk
Gyakori kérdések
Elektronikusan a felvi.hu oldalon.
December végén, amikor megjelenik a felvi.hu oldalon az új felvételi tájékoztató, akkortól már lehet jelentkezni. Február 15 szokott lenni a jelentkezési határidő.
Hat képzésre lehet jelentkezni maximum, az első három jelentkezésért nem kell fizetni.
Igen.
Igen, egyszer van rá lehetőség az Oktatási Hivatal által megadott határidőig, ami általában július 5-10 között szokott lenni.
Igen, az Oktatási Hivatal által megadott határidőig vissza lehet vonni a jelentkezést.
Július végén van a ponthatárok megállapítása, az Oktatási Hivatal SMS-t küld a sikeres felvételiről.
A kar a felvételt nyert hallgatóknak e-mailben elküldi a határozatot és a beiratkozásra vonatkozó információkat is.
Igen, augusztus elején a pótfelvételin meghirdetett szakok egyikére lehet jelentkezni az Oktatási Hivatal által meghatározott határidőig.
Igen, a felvi.hu oldalon pontszámító kalkulátor segítségével.
Igen, általában január közepén.
Sajnos nem, BSc szakok esetében a ponthatár nem lehet kevesebb a jogszabályi ponthatári minimumnál, ami 280 pont.
Részben, a nyelvvizsgáért, szakirányú OKJ bizonyítványért, emelt szintű érettségiért (érettségi követelményben lévő) járó többletpont beszámít.
Igen, az érettségi követelményben szereplő egyik tárgyból. Ha már rendelkezik valaki diplomával, akkor diploma minősítés alapján is számítunk pontszámot.
A repülőmérnöki szakunkon igen, a többi szakon jelenleg még nem.
A specializáció választása szakonként különböző, a felvétel után tanévkezdéskor vagy későbbi félévek valamelyikén történik. Jelentkezés során szakra lehet jelentkezni, specializációra nem.
Igen, az alapképzéseknél általában 6 hét, a mesterképzéseknél pedig általában 4 hét a kötelező nyári szakmai gyakrolat.
Nem, nagyon sok lány tanul a karon, persze vannak olyan szakok ahol kevesebb lány tanul (pl: gépészmérnöki).
A félév elején a diák felveszi a kurzusokat, ezáltal kialakul az órarendje. Ha a tantervi hálót követi, akkor kb. heti 25-30 óra elfoglaltságot jelent az előadások és gyakorlatok látogatása.
Érdemes az egyetem oldalán lévő Tanulmányi és Vizsgaszabályzatot elolvasni, ebben le van írva, hogy mennyit lehet hiányozni. Célszerű minden előadásra és főleg minden gyakorlatra bejárni.
Szakonként változó, a legjobb 35 %-ba tartozó diák kap ilyen ösztöndíjat.
Félévismétlés a kreditrendszerben már nincs, a nem teljesített tárgyakra épülő tárgyakat nem lehet felvenni, továbbá a nem teljesített tárgyak kreditértékének megfelelően 1700 Ft/kredit díjat kell fizetni.
Minden szakon van olyan tantárgy amit „nehezebb” teljesíteni. Természetesen ez hallgatónként különböző, valakinek nehezebb, valakinek könnyebb.
A kezdők is már az országos átlagbér felett keresnek, hiszen nagy a kereslet mérnökökre.
Nagyon rövid idő alatt, gyakran előfordul, hogy a diplomaszerzés előtt már megállapodott egy céggel a hallgató.
Igen, a kollégiumok a felvételt feltételekhez kötik.
MűKödjünk együtt
08:17