Kínai küldöttségek látogattak a Műszaki Karra

Több tudományterületen tervez oktató- és hallgatócserét, valamint kutatási együttműködést a Műszaki Karral több kínai egyetem is.

A Műszaki Kar számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatépítést, számos külföldi felsőoktatási intézménnyel működünk együtt. A közelmúltban több kínai egyetem delegációja is járt a karon, újabb partnerkapcsolat kialakítása reményében. A tárgyalásokon egyetemünket Prof. Dr. Husi Géza dékán, Dr. Tiba Zsolt külügyi dékáni megbízott és Prof. Dr. Kocsis Imre tudományos dékánhelyettes képviselte. Az idelátogató küldöttségeknek Prof. Dr. Husi Géza mutatta be a karon zajló magas színvonalú tudományos munkát, emellett képzéseinket, kutatási területeinket, infrastruktúránkat, illetve ipari kapcsolatrendszerünket is megismerhették a prezentációk révén. 

A Műszaki Karra érkező kínai hallgatók folyamatosan növekvő száma bizonyítja, hogy a kínai egyetemekkel való együttműködés kiszélesítése fontos, s a közös képzési és kutatási programokra nagy igény van.

A Yantai University vezetősége egyetemi szintű szerződést írt alá 3+2-es képzési együttműködésről. A hozzánk látogató diákok 2 évet töltenek majd a kar MSc képzésén környezet-, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök szakon. Az együttműködés a hazai és kínai hallgatók és kutatók számára is új lehetőséget nyit a külföldi tapasztalatszerzésére. 

A Nanjing University of Aeronautics and Astronautics küldöttségét Dr. Tiba Zsolt kísérte és vezette körbe a Pharmaflight-nál lévő kihelyezett tanszékünkre. A látogatók elismerően nyilatkoztak az ott látottakról és elhangzottakról, valamint kijelentették, hogy számos kapcsolódási lehetőséget látnak a két intézmény között. A tárgyalások várhatóan ősszel folytatódnak.

A Shanghai DianJi University képviseletében Mark Danilovich látogatott el hozzánk, aki a vezetőséggel való találkozó után előadást is tartott a kar hallgatóinak az egyetemük által kínált lehetőségekről. Kiemelte, hogy a kínai intézménnyel való partnerség nemcsak az egyetem hallgatóinak nyújt lehetőséget arra, hogy a piacorientált képzés jegyében kínai érdekeltségű vállalatoknál töltsék a szakmai gyakorlatot, de tekintve például a kínai autógyártás rohamtempójú fejlődését, a magyar ipar számára is előnyös lehet. Kettős diplomát adó programok, nyári kurzusok létrehozását, oktatói és hallgató csereprogramok szervezését javasolta.

A megbeszélés során Husi Géza dékán elmondta, hogy célunk a hosszú távú partnerség kialakítása az ipari fejlődést meghatározó vállalatokkal. Ennek érdekében folyamatosan fejlesztjük a képzéseinket, oly módon, hogy azok a külföldi hallgatók számára is vonzók és hasznosak legyenek. Büszkék vagyunk rá, hogy karunkon több mint 1000 nemzetközi hallgató tanul, valamint kiváló oktatói háttérrel rendelkezünk. A DE MK egy olyan összetett képzési központ, ahol élményalapú, gyakorlatorientált tudás keretében lehet magas színvonalon tanulni. 

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 07. 05. 11:54