A Debreceni Egyetem Műszaki Kara is ott volt a Debrecen Drive-on!

Idén is nagy sikert aratott a Debrecen Drive, mely eseményen a Debreceni Egyetem Műszaki Kara több helyszínen is képviseltette magát.

Az elektromobilitás és a fenntarthatóság volt a fő témája a rendezvénysorozatot indító konferenciának. A résztvevők az e-mobilitás fejlődésével járó előnyök mellett felmerülő kihívásokra keresték a megoldásokat, azokat a stratégiákat, melyek a városi vezetők, a helyi vállalkozások és a nemzetközi partnerek együttműködésével Debrecent az e-mobilitás egyik európai központjává tehetik. 

A “Fenntartható közlekedés - Tudatos elektromos autó használat” című kerekasztal beszélgetés meghívottjaként Prof. Dr. Husi Géza dékán elmondta, hogy az elektromos autózás nem újkeletű, hiszen az 1900-as évek elején még a villamos hajtású és a belső égésű motorral működő autók aránya egyforma volt. Mivel az utóbbiak olcsóbbak voltak, hosszabb hatótávval rendelkeztek és jóval gyorsabban “tölthetők”, ezek terjedtek el.

“Az, hogy az elektromos hajtásé a jövő, egyértelmű, de ehhez fontos a hozzáállásunkon változtatni. Rossz beidegződés, hogy 5 perc alatt kell “tankolni”, és teljesen felesleges, hosszú hatótávban gondolkodnunk, hiszen Európában a személyautók 70%-a nem tesz meg napi 80 kilométernél többet. Emellett egész éjjel áll, mely idő alatt nyugodtan újra lehetne tölteni. Ne státuszszimbólumként tekintsünk az autóra, hanem olyan eszközként, ami a lehető legkörnyezettudatosabb módon juttat el az úticélunkhoz! Az áram, mint üzemanyag sokkal környezetbarátabb a benzinnél: egy csepp benzin egy köbméter vizet szennyez meg örökre! Az elektromos meghajtású járművek motorjai nemcsak a környezet zajterhelését csökkentik, de kevesebb alkatrészt is tartalmaznak, így kevesebb karbantartást igényelnek, mint a belsőégésű motorok. Ideális választást jelenthetnek a városi közlekedésre.“

Interaktív programok 

A HALL bejáratával szemben lévő standunknál a Járműmérnöki Tanszék hallgatói várták az érdeklődőket.  A látogatók nemcsak BSc, MSc, és szakirányú továbbképzési szakjainkkal és specializációinkkal ismerkedhettek meg, de kipróbálhatták repülőgép szimuláltorunkat is, emellett nagy siker volt a BMW általunk kiállított, félbevágott autója is.

Turbo-MK és KK Racing a Schaeffler Mini Drive versenyén

A Gravic Hungary Kft-nek köszönhetően lángnyelvekkel díszített vagány kisautóban és egyenruhában állhattak rajthoz kollégáink gyerekei a Forma-1 világát idéző versenyszámokban. A Turbo-MK csapat tagjai felnőtteket felülmúló módon vették a kanyarokat, cseréltek kereket és bizonyították ügyességüket a parkolás vagy reflex kihívásban is. Végül a „Legkreatívabb csapat” díjat vihették haza, míg a Manz Hungary Kft által szponzorált, a Járműmérnöki Tanszék és a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskola közös csapata, a KK Racing a 2. helyet szerezte meg. Köszönjük partnereink szponzorációját, kollégáink segítségét, felkészítő munkáját, és gratulálunk a gyerekek kiváló csapatmunkájához, teljesítményhez! 

Cs.K.
 

Legutóbbi frissítés: 2024. 05. 29. 14:53