A Műszaki Karra látogatott az Egyesült Arab Emírségek nagykövete

Az Egyesült Arab Emírségek magyarországi nagykövete, őexcellenciája Saud Al-Shamsi a közelmúltban látogatást tett a Debreceni Egyetem Műszaki Karán, ahol a kar vezetőivel tárgyalt a lehetséges jövőbeli együttműködésekről.

A nagykövetet tanácsadója, Dr. Láng Kristóf István is elkísérte a megbeszélésre. Az együttműködésben rejlő lehetőségekkel kapcsolatosan a nagykövet hangsúlyozta a poraktivitás, és a személyes jelenlét fontosságát. „Úgy vélem, hogy a szoros kétoldalú kapcsolatok kialakításában a hivatalos találkozók mellett a közös tevékenységek, valamint az olyan nagyszabású rendezvényeken való személyes jelenlét is segít, ahol a kormányzat, a tudomány, az akadémiai szféra és az ipar képviselői is részt vesznek” - mondta. 

A felsőoktatás ereje

A nagykövet beszélt az Egyesült Arab Emírségek oktatás iránti elkötelezettségéről, az oktatásban rejlő potenciálról szólva megjegyezte: „A minőségi felsőoktatás a társadalmi fejlődés egyik mozgatórugója. Az Egyesült Arab Emírségek ezt felismerve és az innováció útjára lépve olyan virágzó országot teremtett, mely felkészíti a fiatalokat a globális kihívásokra. Fontosnak tartjuk, hogy szoros kapcsolatot ápoljunk az Emírségek különböző akadémiai zónáiban már jelen lévő nemzetközi intézményekkel, s hogy számos rangos nemzetközi egyetemi találkozó helyszínéül szolgáljunk. Sikerünk titka az olyan hagyományos alapértékek érvényre juttatásában rejlik, mint a tisztelet, törődés és kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása. Ezek az értékek segítik ama biztonságos, progresszív környezet kialakulását, ahol több mint 200 nemzetiség él együtt, és közösen tesz a folyamatos fejlődésért. 

Az időtálló értékek, mint a mások segítése, az életminőség javítása alapvető fontosságúak a mérnökök és mindazok számára, akik célja, hogy a világot biztonságosabbá és békésebbé tegyék. A mérnöki pálya a lehetőségek megragadásáról és a potenciális veszélyek előnnyé alakításáról szól. Gyorsan változó világunkban többek között a mérnökök feladata megmutatni, hogy az olyan feltörekvő területekre, mint a mesterséges intelligencia, vagy az űrkutatás ne fenyegetésként, hanem lehetőségként tekintsünk!”

A tudáscsere elősegítése Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között 

Őexcellenciája kiemelte a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti kulturális és értékorientált hasonlóságokat, amelyek segítik egymás kölcsönös megértését és az együttműködést. „Sokkal inkább hasonlítunk egymásra, mint azt gondolnánk. Mindkét országban büszkék vagyunk az identitásunkra, vallásunkra, kultúránkra. Bár nem ugyanahhoz az Istenhez imádkozunk, de fontos számunkra a hit, és az általa közvetített értékek. Fontosak a gyökereink, és akárcsak mi, a magyarok többsége is ugyanabban a városban, a tágabb család közelében éli le az életét, ahova született. Én a Neumann-házban lakom, ami nap mint nap emlékeztet arra, hogy a magyarok nagyon gazdag történelemmel rendelkező, szorgalmas, kreatív emberek, akik rengeteg nagyszerű dologgal járultak hozzá az emberiség életének jobbá tételéhez. Amikor a diákok az Emírségekből idejönnek, egy lenyűgöző szellemi örökséget ismerhetnek meg. Én Magyarországon élek, és azt kell mondanom, hogy még a szabadságomat is itt töltöm. Sokkal többet kellene beszélni arról, hogy mit képvisel Magyarország, mit tud nyújtani a világnak.” 

A nagykövet - akit saját bevallása szerint analitikus mérnöki gondolkodásmódja segíti munkájában a kézzelfogható eredmények gyors elérésében és szabadidejében a kódolásnak hódol - elismeréssel beszélt a Debreceni Egyetem oktatási, kutatási és innovációs tevékenységéről, kiemelve az itt tanuló nagy létszámú nemzetközi hallgatói közösséget, valamint a számos területet lefedő iparvállalati kapcsolatrendszert. A találkozó végén a közös munka folytatásáról, a konkrét együttműködések kidolgozásáról állapodtak meg a felek.

Cs.K.
 

Legutóbbi frissítés: 2024. 05. 29. 14:52