MK-siker a nemzetközi robotika versenyen!

Dobogós helyen végzett a Debreceni Egyetem Műszaki Karának csapata az Internation Robotics Championship Competition nemzetközi robotika Versenyen.

A Nagyváradon megrendezett Internation Robotics Championship Competition versenyen 15 ország csapatai több mint 700 versenyzője mérte össze tudását. Magyarországot csak a DE MK képviselte, nem is akárhogyan! 

A 12. Nemzetközi Robotika Verseny Európa egyik legnagyobb szakmai vetélkedője, ahol a Műszaki Kar csapata több versenykategóriában is megmérette tudását. A Debrecen Waffle Team nevű, kazah, kínai, thai, iraki, kolumbiai és egyiptomi diákokból álló csapat tagjai mind a Járműmérnöki és Mechatronikai Intézet harmadéves tanulói. Az Azaliya Sabitova, Lu Xiaodong, Rawitch Butdee, Mirna Hamza és Jhon Nicolas Pena Martinez összeállítású alakulat a “Line Follower Enhance” kategóriában második helyezést ért el.

Vonalkövető robotok, követendő egyéniségek

A Line Follower Enhanced a Robotics Championship egyik legösszetettebb robot kategóriája - mondta el a diákokat felkészítő Dr. Almusawi Husam Abdulkareem, a Járműmérnöki és Mechatronikai Intézet adjunktusa. Ráadásul a versenyt már ismerő, tapasztalt csapatokkal kellett megmérkőznünk. 

Minden évben megpróbálják még összetettebbé tenni ezt a kategóriát. A robot nem lehet nagyobb 25 x 25 cm-nél és 0,6 kg-nál. A kihívást jelentő pálya éles szögeket, megszakított vonalakat, színes területeket, akadályokat és rámpákat tartalmaz, és a konkrét jellemzők csak a verseny napján derülnek ki. Egyfajta labirintus, ahol a robotnak úgy kell követnie a vonalat, hogy közben ne tévedjen el. Minél rövidebb idő alatt, minél pontosabban kell teljesíteni ebben az izgalmas versenyszámban. Bár a diákoknak nem volt labirintusuk a gyakorláshoz, kitartóan fejlesztették és tervezték a robotjukat olyan algoritmusokat használva, mint a Flood Fill, mely áradás során a víz útját modellezi. Összetettsége miatt ez volt a csapat kedvenc versenyszáma. 

A versenyzők elmondták: a felkészülés körülbelül egy évet vett igénybe, számtalan éjszakát töltve munkával egészen hajnali 2-3 óráig. Minden csapattag meghatározott szerepet vállalt, a szoftverfejlesztéstől a mechanikai tervezésig, így egy kis cégként működhettek, amely a közös célra összpontosít. Hálásak azért, hogy felkészítő tanárukhoz bármikor - akár éjszaka vagy hétvégén is - fordulhattak segítségért, valamint a kar vezetésének, hogy használhatták a szükséges laborokat, felszereléseket és erőforrásokat.

Izgalmas versenysorozat

A kétnapos verseny során több megmérettetés várt a csapatra, akik a Line Follower Enhanced kategória mellett a Mini Sumo és MicroMouse kategóriában is indultak saját építésű robotjaikkal. 

A Mini Szumó Robot versenyen két robot küzd egymással a pályán - az emberi szumó versenyek mintájára és a robotoknak ki kell lökniük ellenfeleiket a versenypályáról, hogy pontot szerezzenek. A MicroMouse pedig egy olyan robottípus, amely kifinomult keresési algoritmusok segítségével a lehető legrövidebb idő alatt önállóan old meg egy labirintust.

Tapasztalatok és tervek

Diákjaink a saját bevallásuk szerint a verseny során felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat szereztek olyan technikai készségekben, mint a programozás, a mechanikai tervezés és az elektronikai PCB tervezés, valamint az olyan területeken is, mint a csapatmunka, a kommunikáció és a projektmenedzsment. mint mondták, a verseny megmutatta, hogy a váratlan kihívások elkerülhetetlenek, és mindig van hova fejlődni. Bár a részvétel sok tanulást és erőfeszítést igényel, az így szerzett tapasztalatok felbecsülhetetlenek. Jövőbeli terveik közé tartozik további hasonló versenyeken való részvétel, beleértve egy novemberi eseményt Romániában. 

Büszkék vagyunk diákjaink eredményeire, amelyek ismételten igazolják, hogy karunkon kiváló minőségű, gyakorlatorientált és innovatív oktatás folyik. Versenyzőink bebizonyították, hogy kiválóan tudnak együttműködni és hatékonyan kezelik a váratlan helyzeteket, ami nélkülözhetetlen a szakmában.

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 07. 04. 16:02