A lányok számára is vonzó lehet a mérnöki pálya - Interjú Dr. T. Kiss Judittal

A lányok számára is lehet vonzó és élményszerű a tudomány – ezt bizonyította az Agóra Tudományos Élményközpontban megrendezésre kerülő, WATCH elnevezésű pályaorientációs program projektbemutatója.

A rendezvényen a prezentációkat és a projekteket egy szakmai team értékelte, melynek tagja volt Dr. T. Kiss Judit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának oktatási dékánhelyettese is. Vele beszélgettünk. 

Mit takar a WATCH? 

A National Instruments kiemelt támogatásával megvalósuló, kifejezetten lányoknak szóló Women at Tech kezdeményezés célja, hogy a valós életből vett mérnöki feladatok megoldásán keresztül, élményszerűen tegye vonzóvá a STEM területeket. A program nem titkoltan az érdeklődő lányok természettudományi-mérnöki pályák irányába terelését tűzte zászlajára.

Miért fontos, hogy a lányok is bátran válasszák a STEM irányokat? 

A STEM területek nemcsak rengeteg izgalmas lehetőséget kínálnak, de ezek többek között a technológiai és a gazdasági fejlődés hajtóerőinek is tekinthetőek. Fontos, hogy a lányok is bátran válasszák a műszaki irányt, hiszen a diverzitás nemcsak gazdagítja a szakmai közösségeket, de bizonyítottan jobb megoldások születnek, ha különböző nézőpontokat vesznek figyelembe. A lányok STEM irányba ösztönzése segít lebontani azokat a sztereotípiákat is, amelyek szerint a mérnöki pálya a férfiaknak való. A Debreceni Egyetem Műszaki Karán évről évre megközelítőleg 22-24% között alakul a nők aránya a férfiakhoz képest, de vannak olyan szakok, ahol a lányok aránya meghaladja vagy megközelíti a fiúkét, ilyenek pl. az építészmérnöki, műszaki menedzser és a környezetmérnöki szak.

Milyen hatást vár az egyetem az ilyen jellegű programoktól? 

A Műszaki Kar számára kiemelten fontos az ilyen programok támogatása, hiszen elősegítik a tehetségek felismerését és kibontakozását. Kutatások szerint két fő tényező befolyásolja a lányok STEM irányú továbbtanulását. Vagy egy olyan férfi családtag hatására választják, akivel szoros kapcsolatuk van, vagy az olyan tájékoztató előadások, programok, projektek hatására, melyek valamilyen szempontból megérintik őket, élményt jelentenek, hatni tudnak. 

Ezeknek a programoknak felbecsülhetetlen a hozzáadott értéke, hiszen, ha ennek hatására a lányok úgy döntenek, hogy a műszaki irányt és a debreceni Műszaki Kart választják, az nemcsak számunkra, hanem a régió számára is komoly eredmény. Széles képzési kínálatunkban mindenki megtalálja az érdeklődésének legmegfelelőbb területet, emellett a térségben soha nem látott mértékben van szükség a műszaki végzettségű fiatalokra. Céges partnereink már a diákévek alatt keresik és ajánlatokkal látják el a tehetséges tanulókat, így a végzés után szinte azonnal el tudnak helyezkedni.  Bízunk benne, hogy azáltal, hogy itt a lányok valós mérnöki feladatokkal találkoztak, kipróbálhatták magukat és megismerhették erősségeiket, nagyobb eséllyel választják majd ezt a pályát. 

Hogyan járul hozzá a WATCH program a lányok STEM iránti elköteleződéséhez?

Rendkívül izgalmas és innovatív projekteken dolgoztak, többek között robotkéz, Sandart, aktív ébresztőóra, Magnus effektus demonstrátor, bluetooth hangszóró kerül bemutatásra. Ezek a projektek nemcsak technikai kihívást jelentenek, hanem lehetőséget adnak a kreativitás, a csapatmunka és az önbizalom fejlesztésére is.

Szeretnénk, ha olyan lányok is lehetséges karrierútnak tekintenék a mérnöki pályát, akik eddig nem gondolták, hogy ez alternatíva lehet számukra. Ennek érdekében az egyetem és a program neves partnervállalatai, mint az NI, Sensirion Hungary Kft. és a Diehl Aviation Hungary Kft. aktívan támogatják őket, hogy a későbbiekben is folytathassák tanulmányaikat ezen a területen. 

Milyen jövőbeli tervek vannak a WATCH programmal kapcsolatban?

Idén indult a WATCH+ program, ami lehetőséget biztosít a korábbi résztvevők számára, hogy elmélyítsék tudásukat, gyárlátogatásokon vegyenek részt, és bízunk abban, hogy a jövőben a Műszaki Kar szakembereinek segítségével bepillanthatnak a különböző mérnöki tudományterületekbe, valamint hasznos tapasztalatokat szereznek a továbbtanulással kapcsolatban. Célunk, hogy minél több lányt vonzzunk a STEM területekre és segítsük őket abban, hogy sikeres karriert építsenek.

Hogyan látja a STEM területeken a lányok jövőjét?

Hiszek abban, hogy egyre több lány fogja választani ezt az irányt, és egyre több sikeres női mérnök fog dolgozni. Az ilyen programok segítenek lebontani az előítéleteket és megmutatják, hogy a nők is képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani ezeken a területeken. A Műszaki Karon célunk egy élményalapú oktatásra épülő, sokszínű és befogadó világot építeni, ahol mindenki lehetőséget kap arra, hogy kibontakoztassa tehetségét - nemtől függetlenül.

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 07. 01. 13:28