Bemutatkoznak "Az Ipar Napja Debrecenben 2024" előadói - MANZ Hungary Kft.

Az idei évben is megrendezésre került az immár hagyománnyá vált “Az Ipar Napja Debrecenben” elnevezésű esemény. A rendezvény egyik előadójával, Juhász Csabával, a MANZ Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

* * *

Amennyiben laikusok számára kellene elmagyarázni, mivel foglalkozik a cég, hogyan írná le?

Amivel mi foglalkozunk, azt alapvetően klasszikus gépgyártásnak nevezném. Nagyméretű, hegesztett szerkezeteket gyártunk olyan gépekhez, amelyek később majd valamit elő fognak állítani - jellemzően az autóipar és elektromobilitás területén, a mikrochip gyártásban, az élelmiszeripari- és gyógyszeripari csomagolásban, és az orvostechnológiai szektorban. Ezeket a szerkezeteket, melyeknek századmilliméter pontosságúnak kell lenniük, mi hegesztjük, CNC forgácsoljuk, festjük és végül rászerelünk amit csak lehet, hogy a vevőnek már csak integrálnia kelljen. Főleg a német anyanyelvű piacra dolgozunk, tehát a precizitás is, amit nyújtunk, a német elvárásoknak kell, hogy megfeleljen. Emellett van egy másik üzletágunk, ahol repülőgépipari szárazföldi szerviztevékenységet folytatunk.

Milyen lehetőséget jelent a cég számára "Az Ipar Napja" rendezvény? Miért érzik fontosnak a megjelenést?

Először is nekünk cégeknek - legyünk akár külföldi, akár magyar tulajdonban - minden lehetőség óriási esély arra, hogy megmutassuk magunkat. Nem mindegy, hogy mennyire vagyunk láthatóak és hogy jutunk el a pályaválasztás előtt álló fiatalokhoz és szüleikhez, vagy a hallgatókhoz. Itt személyesen találkozhatunk a fiatalokkal, a standunkon pedig olyan kollegák vannak, akik itt végeztek, vagy jelenleg itt tanulnak, és tőlük hiteles információt tudnak szerezni. Ugyanakkor mi is látjuk, mit keresnek, hogy mi az az érdeklődési irány, amiben ők gondolkodnak. Tehát ez egy megfelelő platform arra, hogy a kereslet és a kínálat találkozzon. Nekünk az Ipar Napjai az egyik legfontosabb utánpótlás csatornánk.

Nagyon fontos az is, hogy jelen legyünk a debreceni vérkeringésben, ahol találkozhatunk a város szereplőivel. A Műszaki Karral nagyon szoros a kapcsolatunk, így minden rendezvényükön ott vagyunk.  Kiemelten fontos partnereink és ezt komolyan is vesszük.

Mit kínál a cég a diákoknak vagy frissen végzett munkavállalóknak? Milyen előnyökkel jár, ha a Manz Hungaryt választják?

Termékeink jellemzően egyedi gyártásban készülnek, az egyes vevőink igényei nagyon eltérőek, ezért a munka is változatos. Fontos számunkra, hogy duális képzés keretében a diák minél hamarabb része legyen az életünknek, a cégünknek és minél tisztább képet nyújtsunk arról, hogy honnan hova tudunk egymással eljutni. Mivel a diákok a tanulmányaik mellett rendszeresen vannak nálunk, így be tudjuk vonni őket a standard folyamatokba, beleértve az SAP vállalatirányítási rendszert, vagy akár a Solid Edge CAD tervező program kezelését is.

Ha valaki nem olyan szakra ment, amelyikben duális képzés létezik, ha ideje engedi és van kedve, iskolaszövetkezeten keresztül jöhet hozzánk dolgozni, tapasztalatot szerezni. Az egyetemi képzésből bekerült új munkatársainkkal karrierterv megállapodást kötünk, ahol egy életpályát és annak elején egy nagyon masszív, nagyon gyors tanulási szakaszt és tanulási lehetőséget kínálunk.

Mindezért cserébe milyen kompetenciákat, tudást, attitűdöt keresnek az Önökhöz jelentkezőkben?

Nagyon fontos számunkra a családias, humánus együttműködés. Olyan munkatársakat keresünk, akik el tudják fogadni, hogy nálunk mindenki segít mindenkinek, és nincs különbség az emberek között. Emellett fontos, hogy ambiciózus, tanulni akaró munkatársakat akarunk magunk között tudni, mert nagyon sokszor magának kell kikeresnie, megtanulnia, megértenie a dolgokat, és el is várjuk azt, hogy keresse a feladatokat, keresse a kihívásokat és természetesen bírja is azokat megvalósítani. A szakmai tudás mellett alapvetően a személyiséget, hozzáállását figyeljük, s ha valaki bekerült a csapatba, közösen, velünk együtt biztos, hogy eléri a céljait.

Milyen további tervei vannak a MANZ-nak Debrecenben, illetve az egyetemmel való együttműködésben?

Terveink között szerepel egy új, 8000 nm-es csarnokot építése, ahol egyedülálló módon két szinten zajlik majd a gyártás. Ez azt fogja magával vonzani, hogy a szellemi tőkénket is extrém módon növelnünk kell, és olyan új irányok felé is nyitunk, mint például a mechatronika, az elektronika, vagy a villamosmérnöki irány. A Műszaki Karral való együttműködést szeretnénk magasabb szintre hozni, emellett a Debreceni Egyetem többi kara felé is nyitni.

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 10. 15:31