A Műszaki Kar diákjai is küzdöttek a FANUC 4. Ipari Robotika Olimpiáján

Az idei évben először a Debreceni Egyetem is képviseltette magát a FANUC Olimpia Robotikai Versenyen. A DE Műszaki Kar mechatronikai mérnök szakos hallgatói negyedik helyezést értek el.

A FANUC Hungary Kft. olyan fiatal szakemberek jelentkezését várta, akik szívesen megmérettetnék tudásukat ipari robotika versenyszámban az EuroSkills 2025 világversenyén. A DE Műszaki Kara első alkalommal vett részt a háromnapos versenyen, mely a japán robotikai óriás magyar leányvállalatának telephelyén, Törökbálinton zajlott. Kis Károly Árpád és Vígh Dániel MSc hallgatóink felkészítője a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék oktatója, Korsoveczki Gyula volt.

A FANUC Olimpia során 3-4 órás szakaszokra bontották fel a 3 napos versenyt. Mindig az adott szakasz elején osztották ki az egymásra épülő feladatokat a versenyzőknek. A szakaszok végén pontozóbizottság értékelte a feladatokat, így sokszor a szakaszokat a korábbi hibák kijavításával kellett kezdeni, és csak azután lehetett az aktuális feladatra tovább haladni. A feladatok között volt a robotikai cella felépítése, munkadarabok összerakása, osztályozása és szortírozása, valamint hibakezelés.  

Bár a csapatnak könnyebb lett volna a dolga, ha ismeri a rendszert, mindent megtettek a siker érdekében, s a dobogós helyezésről nem messze lemaradva álltak helyt. 

A verseny remek alkalom volt arra, hogy hallgatóink a magas szintű elméleti ismeretek mellett olyan új, valós gyakorlati tudással is gazdagodjanak, amiből tovább tudnak fejlődni, a többi versenyzővel kötött ismeretségek pedig még különlegesebbé tették ezt a pár napot.  

„Új belépőként, korlátozott felkészülési lehetőséggel, de egy stabil 4. helyezést sikerült elérnünk. Nagyon ügyesen helytálltak a fiúk úgy is, hogy az utolsó nap csak a csapat egyik tagja tudott jelen lenni. Meghonosítjuk ennek a versenynek a látogatását és jövőre keményen felvértezve, tapasztalatainkat összeszedve veszünk részt újra rajta!” – foglalta össze a tapasztalatokat Korsoveczki Gyula.


 

Legutóbbi frissítés: 2024. 06. 03. 17:10