A diplomáciai kapcsolatok építésze: beszélgetés Asad Alam Siam bangladesi nagykövettel

Asad Alam Siam, a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének nagykövete és Tanvir Ahmad Torophder kancellár nemrégiben tett látogatást a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.
kép1

 

Asad Alam Siam, a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövetségének és állandó képviseletének nagykövete és Tanvir Ahmad Torophder kancellár nemrégiben tett látogatást a Debreceni Egyetem Műszaki Karán. A találkozó célja a két nemzet tudományos intézményei közötti oktatási és kutatási együttműködés és partnerség előmozdítása és a bangladesi hallgatók számának növelési lehetőségeinek feltárása volt, megerősítve azt a célunkat, hogy a régió nemzetközi oktatási központjává váljunk.

 

kép2

 

Mi volt a tanulsága a látogatásának? Mi volt Önre a legnagyobb hatással?

Számos dolog lenyűgözött, a Műszaki Kar modern laboratóriumaitól kezdve az Egyetem ikonikus főépületén át a kihelyezett Repülőmérnöki Tanszék, a Pharmaflight modern repülőgép-szimulátoraiig. Ami azonban a legnagyobb benyomást tette rám, az az oktatók töretlen elkötelezettsége és a nemzetközi hallgatók nagyarányú jelenléte az Egyetemen belül. Ez alátámasztja az intézmény azon képességét, hogy nemcsak a magyar hallgatóknak, hanem egy szélesebb nemzetközi közönségnek is világszínvonalú oktatást tud nyújtani.

 

kép3

 

Milyen területeken látja a legjelentősebb együttműködési lehetőségeket az Egyetem és Banglades között? 

Valójában azért vagyok itt, hogy elősegítsem egy szándéknyilatkozat aláírását a Műszaki Kar és Banglades vezető műszaki egyeteme között. A tervezetet már megvitattuk és megegyeztünk, most már csak a bürokratikus folyamaton kell végigmenni, ami eltarthat egy ideig. A látogatásom célja, hogy felgyorsítsam ezt a folyamatot.

Arra számítunk, hogy ha megnyílnak az együttműködési lehetőségek a két tudományos intézmény között, számtalan szinergia vár felfedezésre. Például Debrecen erős Járműmérnöki Kara segíthetne az egyetemünknek abban, hogy saját tanszéket hozzon létre ezen a területen. Továbbá kölcsönös az érdeklődés az éghajlatváltozás kezelését irányzó kutatások iránt, ahol gyakorlati tapasztalataink kiegészíthetik a debreceni tudományos törekvéseket. Ezek a kompatibilis területek ígéretes együttműködési lehetőségeket kínálnak a közös munkára.

 

kép5

 

Ön szerint mi teszi Debrecent vonzóvá a bangladesi diákok számára?

Debrecenben már most is sok bangladesi fiatal tanul, akik  többsége a Műszaki Kar diákja. Ez a meglévő közösség segíti az újonnan érkezők beilleszkedését. Emellett különösen vonzóvá teszi az Egyetemet az a hírneve, hogy világszínvonalú oktatást nyújt versenyképes tandíjak mellett, amelyek a bangladesi egyetemek tandíjával vetekszenek.

Milyen tapasztalatokkal térnek haza a bangladesi diákok? Mennyire vannak megelégedve az otthoni szakemberek a diákok itt szerzett tudásával?

A bangladesi diákok nagy része még csak három-négy éve tanul Debrecenben, úgyhogy az itt szerzett tapasztalatok valódi hatása még nem igazán mérhető. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy Bangladesbe visszatérve nemcsak tudományos ismereteket, hanem olyan gyakorlati meglátásokat is hoznak majd magukkal, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak társadalmunk és gazdaságunk fejlődéséhez.

 

kép6

 

Ön építészként végzett, de diplomáciai karriert futott be, ami nem egy szokványos út. Hasonlít ez a két szakma valamilyen módon?

Bár nem volt lehetőségem hivatásszerűen gyakorolni az építészetet, mindkét szakma hasonló gondolkodásmódot igényel. A diplomáciában az embernek el kell fogadnia a nézőpontok, vélemények és megközelítések sokféleségét, ami elősegíti a toleranciát és a rugalmasságot. Ez a képesség az építészképzés során is fontos, ahol minden projektre többféle megoldás létezik. A kompromisszumkészség és a nyitottság mindkét területen felbecsülhetetlen értékűnek bizonyul. 

A bangladesi embereket híresek az alkalmazkodókészségükről, udvariasságukról és motiváltságukról. Gazdag kultúrája ellenére az ország viszonylag ismeretlen még a magyarok számára. Miért érdemes nyaralási vagy tanulási célpontként megfontolni?

 Banglades egy dinamikus delta, amelyet számtalan folyó szel át - egy felfedezésre váró, számtalan kalandot kínáló ország. Noha látogatása igényel némi kalandvágyat, cserébe páratlan, minden érzékszervre intenzíven ható élményeket tartogat.

A természeti csodákon túl, mint például a mangroveerdők, a kiterjedt teakertek és a hosszú strandok, Banglades igazi vonzereje az emberekben rejlik. A vendégszeretet a kultúránk része, ami a látogatókkal szemben tanúsított melegségben és kedvességben nyilvánul meg. Aki szeretné megismerni az igazi, autentikus Bangladest, ne a városokban, hanem a falvakat célozza meg! Lakjon bangladesi családoknál, kóstolja meg ízletes ételeinket, nyerjen bepillantást vallásainkba, hallgassa meg mítoszainkat, történeteinket, és ismerje meg gazdag hagyományainkat! Banglades egy olyan kultúrába és annak mindennapi életébe enged bepillantást, amelyet még nem lepett el a tömegturizmus. Kivételes ár-érték arányú desztináció azoknak, akik autentikus és tartalmas utazási élményt keresnek.

A látogatás tovább erősíti a Debreceni Egyetem és a Műszaki Kar elkötelezettségét a nemzetközi kapcsolatok építése iránt, és új lehetőségeket nyitott meg a bangla nyelvű területekkel való együttműködés és tudományos fejlődés tekintetében.

 

kép8

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 02. 28. 17:24