Bemutatkoznak "Az Ipar Napja Debrecenben 2024" előadói - ZF Hungária Kft.

Az idei évben is megrendezésre került az immár hagyománnyá vált “Az Ipar Napja Debrecenben” elnevezésű esemény. A rendezvény egyik előadójával, Őszi Csillával, a ZF Hungária Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

* * *

Amennyiben laikusok számára kellene elmagyarázni, mivel foglalkozik a cég, hogyan írná le?

A ZF a világ egyik legnagyobb járműipari beszállítója, mely mindig is az iparág újítója, innovatőre volt. A cég a járműipar minden szegmenségébe szállít alkatrészeket. Magyarországon kézi kapcsolású és automatizált sebességváltókat gyártunk olyan kishaszon-gépjárművekbe, mint a Renault Master, Volkswagen Amarok, Iveco Cargo, emellett pedig buszokba is.

2018-tól az egri telephelyen is gyártjuk a világ legjobb, nyolcfokozatú személyautó automata váltóját, az olyan prémium személygépjárművekbe, mint az Audi, Volkswagen vagy a Porsche Cayenne. Ennek különlegessége, hogy akár 11% fogyasztáscsökkenést is lehetővé tesz. Emellett a ZF a hajtásláncnak, mobilitásnak az összes létező elemét gyártja, az elektromobilitásra történő átállással pedig egyre kiterjedtebb a portfóliók. Ugyanakkor például szélerőművekbe is készítünk alkatrészeket.

Milyen lehetőséget jelent a cég számára "Az Ipar Napja" rendezvény? Miért érzik fontosnak a megjelenést? 

Évek óta rendszeres résztvevői vagyunk a rendezvénynek. Az autóipar hazánkban rohamosan fejlődik, s nagy a harc a jól képzett, tehetséges műszaki szakemberekért. Fontosnak tartjuk, hogy az egyetemekkel szoros kapcsolatot tartsunk fenn, s a Debreceni Egyetem Műszaki Karának hallgatói előtt is szeretnénk a céget ismertté tenni.  Emellett nem titkolt célunk a fiatalabb korosztály felé a műszaki szakma népszerűsítése.

Mit kínál a cég a diákoknak vagy frissen végzett munkavállalóknak? Milyen előnyökkel jár, ha a ZF-t választják?

Remek lehetőség a hallgatók számára, hogy duális képzés keretében is fogadjuk őket,  gyakornoki állásokat biztosítunk és a szakmai gyakorlatot is tölthetik nálunk. Emellett diplomamunka elkészítésre is lehetőséget adunk. Aki hozzánk kerül, azt valós, akár nemzetközi projectekbe is bevonjuk, így belekóstolhat a szakmai életbe, megismerheti egy projectmunka menetét, a mentingek hangulatát és több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberekkel dolgozhat együtt, így a szakmai ismereteit valós feladatokat végezve alapozhatja meg.

Bár 1800 fős nagyvállalat vagyunk, próbálunk családias légkört teremteni. Munkatársainknak olyan vállalati kultúrát kínálunk, ahol izgalmas projecteken, nemzetközi csapatban dolgozhatnak, rugalmas munkaidőben, munkamodellben. Emellett a béren felüli juttatási csomagjaink által különböző sportolási lehetőségek, rendezvények is bárki számára elérhetők. Ez a futball kupától az UltraBalaton futásig a lehetőségek széles skáláját nyújtja. Emellett fontos számunkra a fenntarthatóság is, így például a 25 éves évfordulónkat 25 fa ültetésével ünnepeltük. A ZF vállalati stratégiájában a klímasemlegesség elérése 2040-ig kötelező célként szerepel. 

Milyen kompetenciákat, tudást, attitűdöt keresnek az Önökhöz jelentkezőkben?

A megfelelő szakmai kompetencián túl fontos az erős és stabil angol nyelvtudás. Mivel német cég vagyunk, a német nyelv ismerete további előnyt jelent, de nem elvárás. A rugalmas, nyitott gondolkodású, tanulni vágyó és csapatban jól együttműködő jelentkezőket várjuk. Úgy gondolom, a szakmai tudás és a cég által keresett személyiségjegyek hosszú távon csak együtt működnek.

Milyen kapcsolódása van a cégnek a Műszaki Karhoz és mik a tervek a közeljövőre?

2015 óta van együttműködésünk a Műszaki Karral. A Gépészmérnöki Tanszékkel kialakult évtizedes együttműködés részeként alkatrészekkel, komplett egységekkel támogatjuk az oktatást, duális hallgatóink is vannak, emellett a „ZF hajtáslánc, a fejlesztéstől a megvalósításig” választható tantárggyal is ott vagyunk a karon. Szeretnénk, hogy a hallgatók a gyárlátogatások vagy az ott tartott előadások során megtapasztalják, hogy amit elméletben tanulnak, hogyan ölt testet a gyakorlatban.

A munkaerő utánpótlás szempontjából számunkra is fontos, hogy a hallgatók ismerjenek bennünket, különösen most, hogy az egri gyár mellett hamarosan Debrecenben is jelen leszünk. Az új üzemben várhatóan 2024. végén beindul a próbagyártás, s 2025-től szeretnénk teljes lendülettel üzemelni. A termékelőállítás mellett egy mérnök központunk is van, ahol fejlesztés, tesztelés, validálási feladatok folynak, emellett jelentős informatikai központtal is rendelkezünk, ahol több mint 300 informatikus segíti a munkánkat. Izgalmas és szerteágazó lehetőségeket kínálunk azon helyi tehetséges fiataloknak, akik számára fontos a gyakorlati tapasztalatszerzés és a szakmai fejlődés.

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 08. 14:26