Bemutatkoznak "Az Ipar Napja Debrecenben 2024" előadói - Sensirion Hungary Kft.

Az idei évben is megrendezésre kerül az immár hagyománnyá vált “Az Ipar Napja Debrecenben” elnevezésű esemény. A rendezvény egyik előadójával, a Sensirion Hungary Kft. folyamatmérnökség vezetőjével, Varjas Ákossal beszélgettünk.

* * *

Amennyiben laikusok számára kellene elmagyarázni, mivel foglalkozik a cég, hogyan írná le? 

A Sensirion piacvezető az olyan elektronikai érzékelők, berendezéseket gyártásában, amelyek segítségével egészségesebb, hatékonyabb, biztonságosabb jövőt és jobb életminőséget teremthetünk. 

A levegőáramlást érzékelő műszereinkkel például az is mérhető, hogy egy műtéti altatásnál a beteg által ki- és belélegzett levegő milyen sebességű, mennyi oxigént, szén-dioxidot tartalmaz. Hasonló alapelven tudjuk mérni a levegő portartalmát és egyéb szennyezettségét. Minden harmadik autóban Sensirion szenzor irányít, felügyel, érzékel! Ezek felismerik, ha a szélvédő párásodik, és bekapcsolják a légkeringetést, de érzékelik az utastér szén-dioxid szintjét is, hogy ne legyen álmos a sofőr. Ha az autó akkumulátorának túl nagy a hőkibocsátása akkor automatikusan le tudjuk állítani az autót, mert ilyenkor valószínűleg valamilyen rendellenesség áll fent. De említhetem az ülésszellőztetésért felelős szenzort, mely a magasabb kategóriájú autókban méri az ülés páratartalmát, hőmérsékeltét és ez alapján automatikusan bekapcsolja ülésszellőztetést.

Milyen lehetőséget jelent a cég számára "Az Ipar Napja" rendezvény? Miért érzik fontosnak a megjelenést? 

Egy ilyen rendezvény segíti a várossal és az egyetemmel való kapcsolatépítést is. Debrecenben vagyunk, itt gyártunk, ezért fontos számunkra a városhoz való kapcsolódás. Szeretnénk, ha minél több pályakezdő fiatalhoz eljutna a cégünk, a sikereink híre, hogy majd örömmel csatlakozzanak hozzánk. Nem titok, hogy sok mérnökre van szükségünk, és a Műszaki Karról mind a gépészeti, mind a mechatronikai képzésből kikerülő fiatalokat várjuk. Emellett a cég számára fontos az a társadalmi és szociális szerepvállalás is, mely célja a magyar mérnökök, a magyar fiatalok támogatása. 

Mit kínál a cég a diákoknak vagy frissen végzett munkavállalóknak? Milyen előnyökkel jár, ha a Sensiriont választják?

Büszkék vagyunk arra, hogy mennyire újítóan, innovatívan működik a cég. Folyamatos fejlődést és kihívásokkal teli feladatokat kínálunk a kollégáknak. Autóipari és orvosi termékek gyártásával is foglalkozunk, s mind a két irány megköveteli a magas technológiai fejlettséget és a kiemelkedően jó minőséget. A gyakornoki programunkban akár már hosszú távú, értékteremtő projectekbe be lehet kapcsolódni, szerteágazó ipari tapasztalatot lehet szerezni, hiszen a szenzorgyártásban ötvöződik a fizika, a kémia, a villamosság és gépészet, mindez nagyon magas színvonalon. Emellett szakdolgozat írásra, konzultációra is van nálunk lehetőség.

Fontos számunkra, hogy fiatalos, motiváló, baráti közösséget teremtsünk. 3 alapelv szerint éljük a mindennapjainkat: őszinteség, csapatjáték és csúcsteljesítmény. Számunkra ezek nem csak szavak, valóban nagy figyelmet fordítunk erre. Először, mint emberre gondolunk a kollégáinkra, csak aztán mint munkavállalóra. A hétköznapokat különböző programokkal, csapatépítő összejövetelekkel színesítjük. Büszkék vagyunk a csapatunkra és a kultúránkra!

Milyen kompetenciákat, tudást, attitűdöt keresnek az Önökhöz jelentkezőkben?

Az alapdiploma és a jó műszaki szemlélet mellett fontos az angol nyelvtudás, illetve előnyt jelent még a német nyelv ismerete is. Külföldi jelentkezők esetén pedig elengedhetetlen az alapszintű magyar nyelvtudás. Egy interjú során nagyon fontos számunkra a jelentkező személyisége, hogy passzoljon a csapatba. Legyen nyitott, belülről motivált személyiség, aki szereti a kihívásokat, és ha meglát egy problémát, nem azt keresi, hogy miért nem lehet megoldani, hanem azt, hogy milyen különböző módszerekkel. 

Milyen további tervei vannak a Sensirionnak Debrecenben? 

Kezdettől fogja jó a kapcsolatunk az egyetemmel és a várossal is, akár adományokon keresztül, vagy a már említett gyakornoki programokon, szakdolgozati témákon keresztül. Emellett az oktatást is támogatjuk különböző szenzorokkal, hogy a diákoknak megmutathassuk, hol jár ma a szenzor ipar. A Sensirion Debrecenben továbbra is a helyi, különböző műszaki szakterületekről kikerülő képzett csapatra szeretne támaszkodni, akik otthon vannak a a folyamatmérnökség, az anyagtudomány, a kémia, az elektrotechnika, az automatizálás és a gépészet területén.  

Nagy öröm számunkra, hogy innovatív termékeink iránti megnövekedett kereslet kielégítésére több mint 7 ezer négyzetméteres gyártóüzemmel bővülünk. A beruházás első üteme várhatóan év végére, míg a 2. ütem 2025 első negyedévére valósul meg. A Sensirionnál központi szerepet játszó fenntarthatóság jegyében az új épület teljesen fosszilis energiaforrásoktól mentes lesz, geotermikus és villamos energia felhasználásával működtetve, mely utóbbi negyedét napelemekkel, helyben állítjuk majd elő.


 

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 08. 14:26