DE MK siker a legrangosabb hazai irányítástechnikai programozó versenyen

Dobogós helyen végzett a Műszaki Kar csapata a XXIX. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen.

* * *

Az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny a hazai műszaki felsőoktatás tehetségeinek szakmai seregszemléje. Az egyetemek között körforgásban megrendezésre kerülő rendezvényt idén a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola szervezte 2024. április 16-18 között Palicson. A köztudatban PLC (Programozható Logikai Kontroller) verseny néven ismert szakmai vetélkedőn 25 csapat vett részt Magyarországról, Romániából és Szerbiából. 

A Debreceni Egyetemet négy csapat képviselte a megmérettetésen. A Műszaki Kar DEmentor nevű csapata Nusser Dávid Péter, Kis Károly Árpád, Horváth Tamás összetételben 3. helyezést ért el Beckhoff PLC-vel, míg a Siemens PLC-vel kiálló DE-BUG Muszka Csaba, Papp Ákos Botond, Vona Zoltán részvételével 15. helyen végzett. A TTK színeiben versenyzők a 20. és 21. helyen zárták a versenyt, melyhez ezúton is gratulálunk.

A verseny első három helyén végzett csapatok tagjai értékes tárgyi nyereményeket kaptak, illetve meghívták őket a Beckhoff 3 napos TwinCat oktatására is.

A rendezvény nemcsak verseny, hanem szakmai fórum is, ahol az ipari automatizálásban érdekelt, a versenyt szponzoráló vállalatok, az egyetemi oktatók, kutatók és a hallgatók találkozhatnak egymással. A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC-programozás oktatási színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése, a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése. A programon a műszaki felsőoktatási intézmények alap- és mesterképzésében részt vevő, nappali tagozatos hallgatói vehetnek részt. 

A háromnapos megmérettetés során három forduló várt a csapatokra. Az első nap egy 10 kérdésből álló elméleti feladatsort kellett kitölteniük 1 óra alatt. Ennek kérdései a versenyre nevezett intézmények felkészítő tanárai által beküldött kérdéssorból kerültek kiválasztásra. 

A második és harmadik napon gyakorlati feladatmegoldás zajlott, egyik nap egy valós másnap pedig egy virtuális technológia vezérlését kellett megvalósítaniuk előre meghatározott útmutatás alapján. Ez olyan gyártósorok, futószalagok és gépek vezérlőinek programozását jelenti, amelyek nélkül a modern világ működése elképzelhetetlen. A hallgatóknak mindkét napon 5-5 óra állt rendelkezésükre programfejlesztésre. Az adott napi technológia vezérlésének elkészítése során a hallgatói csapatok maximum 2-szer tesztelhettek 10-10 percig. A gyakorlati feladatok megoldását a nevezett intézmények felkészítő tanáraiból álló zsűri pontozta. 

Az idei verseny ismételten megmutatta, hogy a DE Műszaki Kara nem szűkölködik a tehetséges diákokban, akiket érdekel az automatizálás izgalmas és rohamtempóban fejlődő világa. Jól tükrözi, hogy a karon minőségi munka zajlik az irányítástechnika területén is, a tudás átadása kellően gyakorlatias és innovatív. Versenyzőink bebizonyították, hogy kiválóan tudnak együttműködni, és a váratlan helyzeteket is jól tudják kezelni, ami elengedhetetlen tulajdonság a szakmában.

Gratulálunk az elért eredményhez a versenyen résztvevőknek és köszönjük Keczán László és Katona Kornél felkészítő munkáját!

 

Cs.K.


 

Legutóbbi frissítés: 2024. 04. 24. 12:30