Hibaüzenet

Notice: Undefined index: und unideb_theme_breadcrumb_menu() függvényben (/var/www/teszt.mk.unideb.hu/sites/all/modules/custom/unideb/unideb.module 1474 sor).

Gyárlátogatás Martfűn a Bunge gyárban

2017, június 6 - 11:15
2017. május 22-én a Debreceni Egyetem III. évfolyamos BSC és I. évfolyamos MSC környezetmérnök szakos hallgatói gyárlátogatás vettek részt a Bunge Zrt

A Bunge egy agrár- és élelmiszeripari társaság. A cég számtalan országban szolgálja ki a helyi piacokat, a nemzetközi kereskedelmet is elősegíti. Európa az olajos magvak és belőlük előállított termékek egyik legnagyobb importőre és fogyasztója. A Bunge a szójabab, repce és napraforgómag feldolgozó üzemeiben sokféle fehérjedara és étkezési olajterméket gyárt. Termékei megtalálhatóak az üzletek polcain többek között Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, Romániában, Finnországban, Oroszországban, Ukrajnában. 

Elődje, a Cereol Rt. 1992-ben, az állami tulajdonú Növényolajipari és Mosószergyártó Vállalat magfeldolgozással, étolaj-finomítással és -palackozással foglalkozó üzletágát megvásárolva jött létre. A privatizációt követően az új tulajdonos jelentős technológiai fejlesztést hajtott végre a gyártás és késztermék-kiszerelés területén. 1993-94-ben korszerű étolaj-finomítót, valamint PET-alapú egyliteres csomagoló üzemet létesített Martfűn, ami a feldolgozó tevékenységének központja lett. Itt a hazai napraforgó- és repcemag feldolgozásából származó nyers növényi olajokat és takarmányozási célú olajmagdarákat valamint az itthon és külföldön egyaránt jól ismert Vénusz, Floriol márkájú finomított étolajokat állítja elő. A gyár kapacitása 1.000 t/nap napraforgómag feldolgozására készült, a szükséges tároló és kiszolgáló üzemrészekkel együtt. A kornak megfelelő legmodernebb szintű, mag tárolására alkalmas silórendszer, napraforgóhéj tüzelésére alkalmas kazánok illetve ivó- és ipari vízmű valamint szennyvíztelep épült.

Az étolajgyártás folyamata a kiinduló anyag természetétől függően többféle lehet. A nagyobb méretű olajos magvaknál, a magban lévő értékes belet megtisztítják a héjtól és a benne található olajat kipréselik. A préselés után visszamaradt magból a benne lévő olajat extrakcióval nyerik ki. A préselés és az extrakció során kapott olaj sötét sárga színű, enyhén zavaros, ennek az okait, a foszfatidokat a nyálkátlanítási lépésben kivonják az olajból, majd a sötét színért felelős színanyagokat és a fém nyomokat a derítési lépésben távolítják el. A napraforgó olaj viaszokat is tartalmaz. Ezek alacsony hőmérsékleten kikristályosodnak, ezzel opálossá téve az étolajat. A viaszok eltávolításához az olajat alacsony hőmérsékletre hűtik, majd a kivált viaszkristályokat kiszűrik. Ez az olajgyártás egyik melléktermékeként előállított lecitin. A gyár humán és takarmányozási célú lecitint is előállít és forgalmaz, élelmiszeripari, gyógyszeripari és agrárvállalatok számára. A finomítás utolsó lépésében az olajat vákuum alatt, gőzzel kezelik, dezodorálják, hogy eltávolítsák belőle a szaganyagokat és a nem kötött zsírsavakat. Az így készült teljes finomítású napraforgó olaj világossárga színű, semleges illatú és ízű, teljesen áttetsző termék, mely élelmiszergyártáshoz, sütéshez, főzéshez, salátákhoz felhasználható. Palackozást megelőzően az étolajat biztonsági szűrőn át megszűrik, és teljesen zárt rendszerben töltik PET palackokba. A palackokat előgyártott preformokból a helyszínen fújják. Erőforrásként főként maghéjat, elektromos energiát és vizet használnak. A telephely gőzszükségletét napraforgómaghéj tüzelésű kazánok biztosítják. A termelt gőzből, a folyamat részeként villamos energiát állítanak elő. A nyersolaj finomításának célja, hogy lényegesen jobb minőségű, széles körben alkalmazható, és hosszabb ideig eltartható terméket állítson elő. 


v1.0-alpha125