Hibaüzenet

Notice: Undefined index: und unideb_theme_breadcrumb_menu() függvényben (/var/www/teszt.mk.unideb.hu/sites/all/modules/custom/unideb/unideb.module 1511 sor).

Kiállítás látogatás

2017, május 2 - 07:45
drMáriás Béke veled! című kiállítását a Modem Modern és Kortárs Művészeti központban 12 BSC-s hallgató tekintette meg Szalai András vezetésével.

2017. május 02-án drMáriás Béke veled! című kiállítását a Modem Modern és Kortárs Művészeti központban 12 BSC-s hallgató tekintette meg Szalai András oktatónk vezetésével.

DrMáriás újvidéki származású festő, zenész, író és műkritikus. Művészeti tanulmányait Belgrádban folytatta. 1991-ben elhagyta Jugoszláviát a változó politikai helyzet miatt és Magyarországra költözött. Alkotásai jellemzően punk, avantgárd, dadaista, pop-art, illetve szürrealista nyelvezettel szólnak a befogadókhoz. A művész közírói tevékenységét társadalom sebészetként definiálja, írásai az Élet és Irodalom című hetilapban jelennek meg. Mindezen túl drMáriás a Tudósok zenekar énekes, trombitás, harsonás és szaxofonos frontembere.
A Béke veled! című kiállítás a művész 3 évtizednyi munkásságát mutatja be. A tárlat első felében drMáriás pimasz szarkasztikus hangvételben mutatja be a klasszikus vallási és modern politikai idolizálás szélsőségeit képein, különböző művészettörténeti stílusok felhasználásával. A kiállítás külön részt szentel a Tudósok zenekarnak, amely az 1990-es évek egyik meghatározó underground együttese volt. A térsor végére érve megismerkedhetünk a művész absztraktabb oldalával, kevésbe figuratív képein keresztül.
A kiállításon Szalai András tárlatvezetést tartott, mivel testközelből ismeri ezt a korszellemet, komplex képet nyújtott a hallgatóknak a ’90-es évek dadaista avantgárd világáról. Ez az élmény kiegészíti a korszakról szóló az építészettörténeti és művészettörténeti tanulmányaikat, továbbá segít közelebb kerülni a kortárs társművészetek megértéséhez.