Hírek, aktualitások

Látogatás a Szimikron Kft.-nél

2017. február 13-án a Gépészmérnöki Tanszék 4 oktatója (Dr. Bodzás Sándor, Géresi Zoltán Gergő, Lovadi Dávid Gyula, Székács István) és 9 hallgató a Szimikron Kft-nél Kecskeméten voltak gyárlátogatáson. A vendégek betekintést nyertek a golyósorsók és tokmányok tervezésébe és gyártási technológiáikba. Megismerték a korszerű szerszámgépeket és konzultáltak a cég dolgozóival. A látogatás szakmai kapcsolattartás, kapcsolatépítés miatt is igen hasznos volt. Köszönjük a támogatást a Hallgatói Önkormányzatnak (HÖK) és a Szimikron Kft-nek.

16776027_1328336873892136_1451944474_o

Universitas pályázat

Az Universitas Alapítvány kuratóriuma az alapító dokumentum szellemében a 2017-es évre pályázatot ír ki, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bölcsészettudományi Kar, Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar, Informatikai Kar, Műszaki Kar, Természettudományi és Technológiai Kar, Zeneművészeti Kar nappali tagozatos hallgatói, oktatói és kutatói részére.

Pályázati felhívás

Gratulálunk frissen végzett gépészmérnökeinknek!

2017. január 24-én és 25-én 48 gépészmérnök hallgató tett sikeres záróvizsgát. Üzemeltető-karbantartó specializáción 20 fő, gépjárműtechnikai specializáción 20 fő és az angol nyelvű képzésen 8 fő.

 

Bizottsági tagok

Elnök: Homolya György, SPM Instruments Kft., ügyvezető igazgató

Elnökhelyettes: Szabó Miklós, Tranzit-Ker Zrt., vezérigazgató

Tag: Dr. Dúll Sándor, DE MK, ny. főiskolai docens

Tag: Dr. Fazekas Lajos, DE MK, főiskolai tanár

Jegyző: Gábora András, DE MK, tanszéki mérnök

20170124_Uzemelteto-karbantarto

Záróvizsgázó hallgatók:

Csobán Zoltán, Domokos Zsigmond, Erdei János Szabolcs, Horváth Ádám Dávid, Kiss János, Kucskár János, Nagy Imre Csaba, Pálmai Miklós, Tamás Henriette, Tóth András

 

Bizottsági tagok

Elnök: Ráthy Istvánné Dr., Óbudai Egyetem, egyetemi docens

Elnökhelyettes: Dr. Szabadi László, SZIE GTI, egyetemi adjunktus

Tag: Dr. Battáné Dr. Gindert-Kele Ágnes, DE MK, egyetemi docens

Tag: Dr. Pálinkás Sándor, DE MK, adjunktus

Jegyző: Lévai Márton, DE MK, mérnöktanár

Kép1

 

Záróvizsgázó hallgatók

Áncsán József, Belus Csaba, Bodó István, Dombi István Antal, Filep István, Hegyesi Sándor, Józsi Krisztián, Séllei Viktor, Szabó Zsolt, Uri Dávid

 

Bizottsági tagok

Elnök: Dr. Zsidai László, SZIE GTI, tanszékvezető

Elnökhelyettes: Lente Csaba, CompuNet Informatikai Kft., ügyvezető igazgató

Tag: Dr. Kocsis Imre, DE MK, főiskolai tanár

Tag: Dr. Tiba Zsolt, DE MK, főiskolai tanár

Tag: Hajdu Sándor, DE MK, főiskolai adjunktus

Tag: Deák Krisztián, DE MK, tanársegéd

Jegyző: Lovadi Dávid, DE MK, tanszéki mérnök

 20170124_Gepjarmutechnikai

Záróvizsgázó hallgatók

Ahmed Ahmed Ehab Mohamed Hamdy, Mohamed Yousri Mohamed, Nabih Mahmoud Nasar Monir, Tidjini Sofiane, Houssam Dlaykan, Koca Onur, Madugba Chuks Bright Jones, Tsado Eshemomo Gregory

Árokszállási Tamás, Bakos Bence Tamás, Balázs Ádám, Bunda Kornélia, Csóka Krisztián, Demeter Csaba

 

Bizottsági tagok

Elnök: Szabó Tamás Bálint , Közlekedéstudományi Intézet, irodavezető

Elnökhelyettes: Lente Csaba, CompuNet Informatikai Kft., ügyvezető igazgató

Tag: Dr. Tiba Zsolt, DE MK, főiskolai tanár

Tag: Hajdu Sándor, DE MK, főiskolai adjunktus

Jegyző: Lovadi Dávid, DE MK, tanszéki mérnök

20170125_Gepjarmutechnikai

Záróvizsgázó hallgatók

Egri Dániel Zsolt, Erdei Norbert, Erdei Zsolt, Gazda Dávid Zoltán, Holp Ákos, Kohut Dániel, Ling Roland, Lukács Márk, Molnár Zsolt, Neuzer Rudolf, Orosz János, Papp Zoltán, Tóth Balázs, Zubora János

Pályaválasztási előadás és kiállítás Karcagon

2017. január 26-án a Karcagi Szakképzési Centrum Teleki Blanka Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem Műszaki Kar számára pályaválasztási előadás tartására a 11. és 12. évfolyamos tanulók részére. A rendezvényen Dr. Kalmár Ferenc tudományos dékánhelyettes, Deák Krisztián a Gépészmérnöki Tanszék beiskolázási felelőse, Békési Zsolt tanársegéd, Bartha Ákos és Szabó Benjámin duális képzésben tanuló hallgatók képviselték a Műszaki Kart. Dr. Kalmár Ferenc bemutatta a Műszaki Kar képzéseit, Deák Krisztián előadása során részletesen tájékoztatta a jelenlévő tanárokat és a középiskola tanulóit a Gépészmérnöki Tanszék képzési profiljáról, tevékenységéről, beszámolt a duális képzésről és motiválta a diákokat a Műszaki Karon történő továbbtanulásra. A rendezvényen a gépészmérnöki szak duális képzési formájában tanulmányaikat folytató hallgatók ismertették a duális képzést és megosztották személyes tapasztalatukat. Az előadásokat követően lehetőség nyílt kiscsoportos megbeszélésekre a továbbtanulás után fokozottan érdeklődő diákokkal, akik feltehették kérdéseiket. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az intézmény vezetésének, hogy lehetőséget biztosítottak a pályaválasztási előadásunk megtartására.

ScreenHunter_33 Jan. 26 19.28 ScreenHunter_34 Jan. 26 19.31 ScreenHunter_32 Jan. 26 19.27

Megjelenés a “Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben” c. gyöngyösi rendezvényen

2017. január 19-én a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében “Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben” c. rendezvényen vett részt a Műszaki Kar Gyöngyösön. Két Heves megyei duális partnerünk (Aventics, ZF) mellett a Debreceni Egyetem Műszaki Kara is bemutatkozott. Bízunk benne, hogy minél több gyöngyösi középiskolás választja a Debreceni Egyetemet továbbtanulási szándékkal!

IMG_7721 IMG_7726

Heves megyei duális fórumon bemutatkozott a duális gépészmérnöki szakunk

2017. január 17-én a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében “Tanulj tovább felsőoktatási duális képzésben” c. rendezvényen vett részt a Műszaki Kar. A három Heves megyei duális partnerünk (Aventics, Bosch, ZF) mellett a Debreceni Egyetem Műszaki Kara is bemutatkozott. Bízunk benne, hogy minél több Heves megyei középiskolás választja a Debreceni Egyetemet továbbtanulási szándékkal!

IMG_7677 IMG_7698  IMG_7662

 

Nyílt nap a Műszaki Karon

2017. január 16-án került megrendezésre a Műszaki Kar Nyílt Napja a Kar épületében. A pályaválasztás előtt álló középiskolások tájékozódhattak a Műszaki Kar által kínált képzésekről. A rendezvényen a Gépészmérnöki Tanszék külön standdal is megjelent, ahol az információszolgáltatáson kívül érdekes kísérletek is bemutatásra kerültek, valamint a laborokat is meg lehetett tekinteni. A gépészmérnöki szak bemutatása mellett kiemelt figyelmet fordítottunk a duális gépészmérnöki képzés bemutatására is, 11 duális partnervállalatunk információs pulttal és bemutatkozó előadással is készült, így az érdeklődők első kézből kaphattak fontos információkat erről a képzési formáról.

DE-MK Nyiltnap 2017_L'Atelier Mark_03 DE-MK Nyiltnap 2017_L'Atelier Mark_10 dualis_terkep_2017

Gratulálunk a frissen végzett gépészmérnökeinknek!

2017. január 5-én 18 gépészmérnök hallgató tett sikeres záróvizsgát. Üzemeltető-karbantartó specializáción 8 fő, gépjárműtechnikai specializáción pedig 10 fő.

 

Sikeres záróvizsgát tett Hallgatók:

Bénó Dávid Borsi Imre Dakos Máté Dáné Tibor Marcell Gáll József Rudolf Hegyes-Horváth Péter
Igaz Tamás Ákos Illyés András Kévés Máté Márkus László Mezei Lajos Montlika Tamás
Mrena Tamás Péter Szilveszter Szabó Gergő Szántó Attila Szilágyi Zsombor Máté Tóth Richárd Norbert

 

Bizottságok:

Üzemeltető-karbantartó specializáció Gépjárműtechnikai specializáció
Prof. Dr. Kalácska Gábor egyetemi tanár elnök Szent István Egyetem Dr. Zsidai László egyetemi docens elnök Szent István Egyetem
Dr. Fazekas Lajos főiskolai tanár tag Debreceni Egyetem Dr. Tiba Zsolt főiskolai tanár tag Debreceni Egyetem
Dr. Dúll Sándor ny. főiskolai docens tag Debreceni Egyetem Lente Csaba ügyvezető tag CompuNet Informatikai Kft.
Homolya György ügyvezető igazgató tag SPM Budapest Kft. Hajdu Sándor adjunktus tag Debreceni Egyetem
Varga Tamás Antal tanszéki mérnök jegyző Debreceni Egyetem Lévai Márton mérnöktanár jegyző Debreceni Egyetem
170105_zarovizsga_uzemelteto-karbantarto 170105_zarovizsga_gepjarmutechnikai

Ezúton gratulálunk a frissen végzett gépészmérnököknek, szakmai pályájukhoz pedig sok sikert kívánunk!

A Gépészmérnöki Tanszék munkatársai

Pályaválasztási előadás a DSzC Beregszászi Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája intézményben

A beiskolázási rendezvénysorozatunkban 2016. december 15-én a a DSzC Beregszászi Pál Szakközépiskolája és Szakiskolája biztosított lehetőséget a Debreceni Egyetem Műszaki Kar számára pályaválasztási előadás tartására a végzős tanulók részére.

A rendezvényen részt vett a Gépészmérnöki Tanszék és a Műszaki Alaptárgyi Tanszék. Dr. Kocsis Imre főiskolai tanár, a Műszaki Alaptárgyi Tanszék vezetője bemutatta a Műszaki Kar képzéseit és infrastrukturális hátterét. Deák Krisztián, a Gépészmérnöki Tanszék oktatója előadása során részletesen tájékoztatta a jelenlévő tanárokat és a középiskola tanulóit a Gépészmérnöki Tanszék képzési profiljáról, tevékenységéről, beszámolt a duális képzésről és motiválta a diákokat a Műszaki Karon történő továbbtanulásra.

A rendezvényen a gépészmérnöki szak duális képzési formájában tanulmányukat folytató Kiss Dávid és Dolonai Lídia ismertették a duális képzést és megosztották személyes tapasztalatukat a hallgatósággal.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Dienes Zoltán igazgatónak, hogy lehetőséget biztosítottak a pályaválasztási előadásunk megtartására.

img_0724 img_0720

Pályaválasztási előadás a DSzC Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium intézményben

2016. december 14-én a a DSzC Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem Műszaki Kar számára pályaválasztási előadás tartására a végzős tanulók részére. A rendezvényen részt vett a Gépészmérnöki Tanszék és a Műszaki Alaptárgyi Tanszék.

Dr. Kocsis Imre főiskolai tanár, a Műszaki Alaptárgyi Tanszék vezetője bemutatta a Műszaki Kart képzéseit és infrastrukturális hátterét. Deák Krisztián, a Gépészmérnöki Tanszék oktatója előadása során részletesen tájékoztatta a jelenlévő tanárokat és a középiskola tanulóit a Gépészmérnöki Tanszék képzési profiljáról, tevékenységéről, beszámolt a duális képzésről és motiválta a diákokat a Műszaki Karon történő továbbtanulásra.

A rendezvényen a gépészmérnöki szak duális képzési formájában tanulmányukat folytató Kiss Dávid és Krokavecz László ismertették a duális képzést és megosztották személyes tapasztalatukat a hallgatósággal.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani Szondi Jenő igazgatónak és Boros Zsolt igazgatóhelyettesnek a szervezésben nyújtott segítségükért, és hogy kiemelkedően színvonalas körülmények között lehetőséget biztosítottak a pályaválasztási előadásunk megtartására.

screenhunter_264-dec-14-20-58 screenhunter_261-dec-14-20-55 screenhunter_262-dec-14-20-57

Pályaválasztási előadás a BSzC Csiha Győző Szakgimnázium és Szakközépiskolában

2016. december 12-én a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája lehetőséget biztosított a Debreceni Egyetem Műszaki Kar számára pályaválasztási előadás megtartására a végzős tanulók részére. A rendezvényen részt vett a Gépészmérnöki Tanszék, a Műszaki Alaptárgyi Tanszék, az Építőmérnöki Tanszék és a Környezet- és Vegyészmérnöki Tanszék. Deák Krisztián, a Gépészmérnöki Tanszék oktatója előadása során tájékoztatta a középiskola tanulóit a Műszaki Kar által nyújtott képzésekről, kiemelte meghatározó szerepét a hazai mérnökképzésben, ismertette a Gépészmérnöki Tanszék duális képzését, beszámolt a számottevő ipari kapcsolatairól és motiválta a diákokat az intézményünkben történő továbbtanulásra.

Dr. Kocsis Imre főiskolai tanár, a Műszaki Alaptárgyi Tanszék vezetője megköszönte a középiskola vezetésének a Műszaki Karral történő együttműködést, amely aláírására ünnepélyes keretek között 2016. november 30-án került sor Dr. Szűcs Edit dékán és Pappné Fülöp Ildikó iskolaigazgató közreműködésével.

A rendezvényen beszámolót tartott a gépészmérnöki szak duális képzésében tanuló Szabó Benjámin is, aki ismertette személyes tapasztalatait és motiválta a diákokat.

Ezúton is köszönjük Pappné Fülöp Ildikó iskolaigazgatónak és Harangi Zsoltnak a lehetőséget és a szervezésben nyújtott segítséget a pályaválasztási előadásunk megtartására.

Bízunk benne, hogy a jövőben a Műszaki Kar és a BSzC Csiha Győző Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája közötti együttműködés eredményes lesz és már a 2017-es tanévben fogadhatjuk a továbbtanulni szándékozó diákokat.

img_0653 img_0656

Dr. Bodzás Sándor “A gépész szakma nagykövete” elismerést kapott

Dr. Bodzás Sándor főiskolai docens 2016. december 7-én Nyíregyházán “A gépész szakma nagykövete” elismerést kapott, amelyet Gurbánné Papp Mária a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgató és Dr. Jászai Menyhért alpolgármester adott át. Kollégánk az elismerést kiemelkedő szakmai tevékenységével érdemelte ki, amellyel – mint egykori tanulója – a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma hírnevét öregbíti. Gratulálunk neki!

atadas img_0189

Tanszéki kolléga előadása a CellMAT 2016 nemzetközi konferencián

A Gépészmérnöki Tanszék tanszékvezetője Dr. Mankovits Tamás 2016. december 7-9. között részt vett a németországi Drezdában megrendezett CellMAT 2016 nemzetközi konferencián, ahol előadást tartott “Image-based geometrical modeling and finite element simulation of metal foams” címmel. A kimondottan celluláris anyagokkal kapcsolatos konferencián 23 országból mintegy 150 kutató vett részt. A Debreceni Egyetem Műszaki Karáról a rendezvényen Dr. Budai István is részt vett, aki szintén bemutatta legújabb kutatási eredményeit. A konferencia résztvevőinek lehetősége volt a világhírű Fraunhofer Intézet drezdai egységét is meglátogatni.

A CellMAT honlapja

img_7234 img_7216 img_7229 img_7343

Szabadon választható tantárgy a Takata Safety Systems Hungary Kft. szervezésében

A Gépészmérnöki Tanszéke a 2016/2017 őszi tanévében első alkalommal hirdette meg a Modern autóipari biztonsági rendszerek gyártása (Takata Safety Systems Hungary Kft.) című tárgyat. Az oktatásra a Takata Safety Systems Hungary Kft. miskolci gyárában került sor december 89. között. A képzés során a Műszaki Kar 20 hallgatója betekintést nyert egy modern és dinamikusan fejlődő multinacionális vállalat működésébe. A két nap során a vállalat munkatársai előadásokkal, gyártúrákkal és látványos tesztekkel ösztönözték a hallgatókat a mérnöki hívatás szépségeire és fontosságára.
Ezúton is köszönjük a Takata Safety Systems Hungary Kft-nek a színvonalas képzést, a szervezést pedig Laszák Líviának.

img_20161209_092454 img_20161209_150817

Pályaválasztási előadás a DSzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában

Folytatódtak a pályaválasztási előadások, 2016. december 9-én a Gépészmérnöki Tanszék oktatói Dr. Bodzás Sándor és Deák Krisztián látogatást tettek a DSzC Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziumában. Deák Krisztián tájékoztatta a középiskola tanulóit a Debreceni Egyetem Műszaki Kar által nyújtott képzésekről, kiemelte a Műszaki Kar meghatározó szerepét a hazai mérnökképzésben, motiválta a diákokat az intézményünkben történő továbbtanulásra. A rendezvényen a középiskola végzős szakjairól 66 diák vett részt, akik nagy érdeklődéssel fogadták a pályaválasztási előadást, a jelenlévők mintegy 90 %-a jelezte a továbbtanulási szándékát az előadás végén.
A rendezvényen a duális képzésben tanuló Hallgatóink is előadást tartottak, akik ismertették személyes tapasztalataikat, élményeiket a középiskola diákjai számára.
Ezúton is köszönjük Dr. Barcsa Lajos igazgatónak, Pongor András fejlesztési igazgatóhelyettesnek és Kiss Albert műszaki igazgatóhelyettesnek a lehetőséget és a segítséget a pályaválasztási előadásunk megtartására.
Köszönjük továbbá a duális képzésben tanuló Hallgatóinknak is a közreműködést, így Dolonai Lídiának, Kiss Dávidnak, Molnár Viktornak és Szabó Benjáminnak.
Bízunk benne, hogy a 2017-es tanévben még a korábbi években tapasztaltnál is több továbbtanulni szándékozó diákot fogadhatunk a Debreceni Egyetem Műszaki Karán.

15440427_1822551828019608_4646980563554979037_o 15138478_1822551824686275_7168614781645308882_o 15443204_1822551821352942_644335331086713502_o

Szabadon választható tantárgy a Robert Bosch Automotive Steering Kft-nél

A Gépészmérnöki Tanszék az elmúlt évek során nagy sikereknek örvendő, Modern ipari eljárások a gyakorlatban (Robert Bosch Automotive Steering Kft.) c. szabadon választható tantárgyat az idei évben is meghirdette, a hallgatók nagy örömére. A tantárgy keretén belül 2016. december 1-2. között a hallgatók betekintést kaphattak az egri-maklári telephelyű Robert Bosch Automotive Steering Kft. gyártási folyamataiba. A kétnapos képzés a vállalat telephelyén került megtartásra, ahol a vállalat mérnökei több mérnöki témában tartottak előadást. A képzés során a hallgatók megtapasztalhatták, hogy az egyetemen tanultakat hogyan alkalmazzák a gyakorlatban, illetve hogyan működik egy multinacionális kormányműveket gyártó vállalat. Az oktatáson a Műszaki Kar 22 gépészmérnöki, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzser alapképzésben lévő hallgatói vett részt.

Az oktatást köszönjük a Robert Bosch Automotive Steering Kft-nek, a szervezést pedig Nagy Orsolyának, a vállalat HR munkatársának.

20161202_3

Pályaválasztási előadás a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában

2016. december 2-án tanszékünk két munkatársa Dr. Mankovits Tamás és Deák Krisztián tájékoztató előadást tartott pályaválasztás előtt álló diákok számára a debreceni Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskolában a Debreceni Egyetem Műszaki Kar által nyújtott képzésekről. A rendezvényen a középiskola főbb szakjairól mintegy 80 diák vett részt, akik nagy érdeklődéssel fogadták a pályaválasztási előadást. Elhangzott a Műszaki Kar kiemelkedő szerepe a hazai műszaki felsőoktatásban, bemutatásra kerültek a szakok, a népszerű duális képzés, a fejlett laborháttér, a kutatás és innováció, amely együtt hivatott biztosítani az intézmény egyre növekvő presztízsét. Elhangzott, hogy a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola a jövőben is igyekszik eredményesen együttműködni.

Ezúton is köszönjük Demeterné Orosz Erzsébet Igazgató Asszonynak és Békési Tibor gyakorlati oktatásvezetőnek a lehetőséget a pályaválasztási előadásunk megtartására. Bízunk benne, hogy 2017-ben is egyre több diák fogja választani továbbtanulási célból a Debreceni Egyetem Műszaki Karát.

p61202-103138 p61202-104739

Gépészmérnöki szekció eredményei a TDK-n

2016. december 1-jén került megtartásra a Gépészmérnöki szekció a Tudományos Diákköri Konferencia részeként. Az eredmények alább találhatók! Gratulálunk minden Hallgatónak, az idei évben kimondottan színvonalas előadásokat hallhattunk az elvégzett kutatási munkákról és az eredményekről.

A szerzô(k) neve
Szak megnevezése
A TDK-pályamunka címe
Témavezető(k) neve
Helyezés
OTDK
Varga Tamás Antal
műszaki menedzser MSc
Fémhabok képi elemzése és geometriai modellezése
Dr. Mankovits Tamás
1
Veszelszki Krisztián, Szeszák Bence
gépészmérnöki BSc
Pneumobil gördülési ellenállásának vizsgálata
Dr. Juhász György
Kincses Dávid, Mezei Lajos
gépészmérnöki BSc
Gépjármű keréken ébredő erők mérése
Hajdu Sándor
Szántó Attila
gépészmérnöki BSc
Soros gerjesztésű DC motor modellezése a járműdinamikai szimulációs programunkban
Dr. Szíki Gusztáv Áron, Hajdu Sándor
3
Gál Tibor
mechatronikai mérnöki MSc
Soros gerjesztésű egyenáramú motor elektromágneses és dinamikai jellemzőinek mérése
Dr. Szíki Gusztáv Áron
1
igen
Igaz Tamás Ákos
gépészmérnöki BSc
Alumínium hengerfej szelepülékek kísérleti vizsgálata
Dr. Mankovits Tamás, Hajdu Sándor
2
Csóka Krisztián
gépészmérnöki BSc
1% Króm tartalmú égetőmű rostély gyártásba állítása
Dr. Pálinkás Sándor
Fekete Zsolt
gépészmérnöki BSc
Tribológiai vizsgálat során kialakult felületek mikroszkópi felület rekonstrukciós szoftverének tervezése, megvalósítása, valamint gyakorlati alkalmazása
Balogh Gábor
Konyhás Dávid
gépészmérnöki BSc
Mezőgazdasági munkagépek talajművelő elemeinek élettartam javítása
Dr. Pálinkás Sándor
Kiss jános
gépészmérnöki BSc
Villanybojler megfogó szerkezet tervezése és modellezése
Dr. Bodzás Sándor
img_0427 img_0416 img_0421

A Gépészmérnöki Tanszék

Tájékoztató előadás a Bánki Donát Műszaki Középiskolában

2016. november 30-án tanszékünk két munkatársa Dr. Mankovits Tamás és Dr. Bodzás Sándor tájékoztató előadást tartott közel 100 fő pályaválasztás előtt álló tanulónak a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskolában a Debreceni Egyetem Műszaki Kar által nyújtott képzésekről. A Gépészmérnöki Tanszék meghívására két duális partnerünk (ContiTech Hungary Kft., Eissmann Automotive Hungaria Kft.) is bemutatkozhatott. Ezúton is köszönjük Juhász Ferenc igazgató úrnak a lehetőséget a bemutatkozásra. Bízunk benne, hogy 2017-ben sok tanuló fogja választani továbbtanulási célból a Debreceni Egyetem Műszaki Karát.

img_0105 img_0115 img_0112 img_0117

 

Hajdu Sándor kollégánk sikeres PhD védése

Hajdu Sándor kollégánk 2016. november 25-én summa cum laude minősítéssel védte meg doktori értekezését a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kandó Kálmán Doktori Iskolájában, közlekedés- és járműtudományok tudományágban. A bírálóbizottság 100%-ra értékelte teljesítményét.

Az értekezés címe: Mast vibration reduction of single-mast stacker cranes via modern control methods

Az értekezés és a tézisfüzet elérhető itt.

Ezúton is gratulálunk neki!

A Gépészmérnöki Tanszék

kep1 kep2

Manufacturing Day a Jabil Circuit Magyarország Kft-nél

2016. november 9-én a Műszaki Kar hallgatói és oktatói egy egész napos gyárlátogatáson vettek részt a tiszaújvárosi Jabil Circuit Magyarország Kft. szervezésében. A program során lehetősége nyílt a hallgatóknak megtekinteni az SMT gyártósorokat, valamint tájékozódhattak a vállalat által meghirdetett gyakornoki programokról.

dsc_0622 dsc_0654

TE Connectivity előadása az Industry 4.0-ról a Műszaki Karon

2016. november 24-én a TE Connectivity esztergomi cég látogatott el a Debreceni Egyetem Műszaki Karára.
Két szakmai előadást tartottak oktatóinknak és hallgatóinknak az alábbi témakörökben:

– “A TE Connectivity által gyártott csatlakozók bemutatása (ipari csatlakozótípusok, csatlakozók általános felépítése, alkalmazások, vevők, tervezési és fejlesztési eszközök)
CAD-CAM (szerszámtervezés, gyártás előkészítés, programozás, szerszámgyártás)”

– “Digitális gyártás (Industry 4.0, különféle jelzések, prediktív karbantartás, hatékonyság növelés)”.

15194409_1813289405612517_5075787311799282438_o                                       15235689_1813289148945876_3569047474666507160_o

15252719_1813289262279198_2018485192758867535_o                                       15168786_1813289265612531_2158218844220867309_o

Műszaki Kar a DEXPO-n

2016. november 23-án és 24-én a Debreceni Egyetem főépületében megrendezésre került a DEXPO kiállítás, melyen a középiskolások megismerkedhettek az Egyetem Karaival és információkat gyűjthettek a képzésekről, szakokról. Elősegítve ezáltal a pályaválasztásukat.

15129035_1812599369014854_6935638685209119323_o 15156778_1812599372348187_1925307064666793508_o 15156903_1812599352348189_8214331653597587348_o